Nederländernas nationalrätt

Nederländerna är känt för sina kanaler, dyker och tulpanfält, men kanske lite mindre känd är dess nationella maträtt – Stamppot. Stamppot är en kraftfull rätt, enkla råvaror kokas och sedan pressas och mixas tills de blir en tallrik. Denna rätt är en del av landets identitet och kultur, eftersom det representerar enkelhet och jämnställdhet, något som nederländarna värderar mycket högt. I denna artikel kommer vi att utforska historien bakom denna rätt, hur man lagar den och varför den är en så viktig del av Nederländernas matkultur.

Historiken bakom Stamppot

Stamppot var en traditionell rätt i Nederländerna och Belgien under medeltiden och användes som mat till kreatur, såsom hästar, kor och grisar. Förr i tiden användes riktigt kraftfulla ingredienser som kål, potatis, lök, rotfrukter och fettiga köttrester. Det var också vanligt att ingredienserna blev tillagade med en kraftfull buljong. Detta var särskilt populärt vid bondfester och marknadsdagar. Så småningom, när invånarna i Nederländerna och Belgien blev mer industrialiserade, blev rättens ingredienser något mer färska och köttet och andra ingredienser blev mer tillgängliga. Emellertid kom ingredienserna att ha en liknande karaktär och rätten utvecklades till den stamppot vi känner idag.

Stamppot ligger nu till hjärtat av Nederländernas matkultur och serveras regelbundet på nederländska hem runtom i landet.

Så här tillagar du Stamppot

Stamppot är enkel att tillaga och innehåller enkla ingredienser. Det här är det grundläggande receptet:

Ingredienser:

 • 1 kg potatis
 • 1 kg grönsaker (t.ex. 1 huvud savoykål, 1 kg blomkål eller broccoli, 1 kg rotsaker som morötter, palsternacka och rotselleri)
 • 2-3 röda lök, hackade
 • 1-2 dl mjölk
 • 50-100 g smör
 • salt och svartpeppar

Instruktioner:

 1. Skala och hacka potatisen och rotsakerna. Koka sedan dem i saltat vatten i ca 20 minuter, tills de är mjuka.
 2. Hacka grönsakerna och stek dem lätt tillsammans med den hackade rödlök i smör.
 3. Slå av vattnet från potatisen och rotsakerna och tillsätt mjölk och smör. Mosa sedan potatisen och rotsakerna helt.
 4. Tillsätt grönsakerna och rör om ordentligt.
 5. Sätt en klick smör på varje portion.
 6. Krydda sedan med salt och svartpeppar.

Stamppot är mycket mångsidig och går bra att kombinera med en rad olika ingredienser för att ändra smaken och utseendet på rätten. Några alternativ inkluderar:

 • “Boerenkool” (kål och potatis)
 • “Zuurkool” (surkål och potatis)
 • “Andijvie” (endivja och potatis)
 • “Hutspot” (gul lök, morötter och potatis)

Varför Stamppot är en viktig del av Nederländernas Matkultur

Stamppot är inte bara en maträtt i Nederländerna, det är också en viktig del av landets kultur och tradition. Det reflekterar enkelhet och jämnställdhet, något som har varit centralt i Nederländernas historia. Tidigare i historien var Nederländerna ett land med mycket reaktionärer, men under de senaste 50 åren har landet blivit mer liberaliserat. Stamppot är en spegling av de positiva förändringar som skett i samhället och den identitet som nederländarna stoltserar med.

Slutsats

Nederländernas nationella maträtt är Stamppot. Det är en enkel rätt som representerar landets kultur och tradition. Stamppot är enkel att tillaga och dess mångsidighet gör det möjligt att ändra smaken och utseendet på rätten genom att lägga till olika ingredienser. Stamppot är ett bra exempel på hur maträtter kan bli en föreställning för en hel nation.

Läs mer om Nederländerna