Nederländernas största sjö

Nederländerna är känt för sina stora landvinningar från havet och har därmed skapat sina egna sjöar. Men vilken sjö kan betraktas som landets största?

Markermeer, den största sjön i Nederländerna

Markermeer är Nederländernas största sjö och sträcker sig över en yta på 700 kvadratkilometer. Sjön omges av land på alla sidor, med undantag av den norra kusten som gränsar till IJsselmeersjön. Denna sjö uppstod efter stängningen av Zuiderzee med hjälp av Afsluitdijk-dammprojektet, som färdigställdes på 1930-talet.

Geografisk placering

Markermeer ligger mellan provinserna Noord-Holland, Flevoland och Friesland. Det är en sötvattensjö som är en viktig del av landskapet i den centrala delen av Nederländerna.

Markermeer – En sjö med många ansikten

Markermeer kräver faktiskt flera ansikten beroende på vad man söker. På sommaren är sjön en populär plats bland boende i närheten och turister, då den används som en lek- och rekreationssjö. Fiske är en annan populär aktivitet på Markermeer och det finns också några campingplatser vid sjön.

Men under vintern visar sjön sin mest spektakulära sida då den isar över och blir en skridskobana. Konstverk som byggts på isen, isfiske och skridskoåkning kan utföras.

Flora och fauna

Markermeer har också en rik biologisk mångfald. Här kan du hitta ca 500 olika arter av vattenlevande djur och växter. Ett stort antal fågelarter uppehåller sig också här och markermeer har till och med utsetts som en skyddad zon för vissa fågelarter.

Sammanfattning

Markermeer är den största sjön i Nederländerna och är en mycket viktig del av landskapet i den centrala delen av landet. Sjön erbjuder besökare en mängd olika aktiviteter året runt. Med en stark biologisk mångfald och ett rikt djurliv är Markermeer definitivt värt ett besök.

Läs mer om Nederländerna