Nederländernas högsta berg

Nederländerna är känt för sina flacka landskap och kända turistplatser som Amsterdam och Rotterdam. Men det finns också ett berg, nämligen Vaalserberg, som sträcker sig upp till 322,4 meter ovan havet. Detta berg är beläget på gränsen till Tyskland och Belgien i den sydligaste delen av Nederländerna och är det högsta berget i landet.

Historik

Vaalserberg har genom åren varit av betydelse i Nederländernas historia. Vid bergstoppen finns tre länders gräns – Nederländerna, Tyskland och Belgien. Under första världskriget var gränsen mellan Tyskland och Nederländerna stängd och det var endast möjligt att passera Vaalserberg för att komma in i Belgien.

Mellan 1926 och 1929 byggde man en 50 meter hög järnkonstruktion på Vaalserberg som fungerade som en observationstorn. Denna konstruktion var förstörd i andra världskriget och man byggde en ny observationstorn som fortfarande står kvar idag och är en turistattraktion.

Besöka Vaalserberg

Idag är Vaalserberg en populär turistattraktion med flera sevärdheter att besöka. Det finns flera vackra vandringsleder som erbjuder fantastisk utsikt över omgivningarna. Förutom vandring kan man även besöka den triangulära gränsen och observationstornet, där man kan se ut över tre länder samtidigt.

För besökare som vill ta det lugnt finns det flera picknickplatser, trädgårdar och restauranger på Vaalserberg. Är man sugen på att handla finns det också ett antal souvenirbutiker som säljer bland annat choklad, kex och andra godsaker.

Konklusion

Vaalserberg är Nederländernas högsta berg och en populär turistattraktion. Det erbjuder fantastisk utsikt och är en symbol för samarbetet mellan tre länder – Nederländerna, Tyskland och Belgien. För besökare finns det flera sevärdheter och möjligheter att spendera en avkopplande dag på Vaalserberg.

Läs mer om Nederländerna