Vilket land äter mest fryst pizza?

Undrar du någonsin vilket land som äter mest fryst pizza? Svaret kanske överraskar dig. Enligt ny forskning är det Norge som äter flest frysta pizzor i Europa.

Fakta om Norges pizzakonsumtion

Norge har en högre konsumtion av fryst pizza än andra länder i Europa och överträffar till och med USA per capita. År 2018 konsumerade norrmännen i genomsnitt 15 kilo (33 pund) färsk och fryst pizza per person varje år. Det är mer än dubbelt så mycket som deras närmaste rivaler!

Vilka faktorer bidrar till att Norge äter så mycket pizza?

Det finns flera faktorer som bidrar till den höga pizzakonsumtionen i Norge. En av dem är bekvämligheten: medan det kan ta tid och kraft att göra hemlagad deg från grunden, kräver det inga extra förberedelser att sätta in en färdiglagad eller färdigkokt pizza i ugnen – det är bara att värma upp den och njuta! Dessutom finns det nu så många olika sorters pizzor på butikshyllorna att det finns något för allas smaklökar; oavsett om du föredrar klassisk pepperoni eller en veggie supreme laddad med toppings som champinjoner och oliver. Slutligen, med fler människor som äter mindre ute på grund av ekonomiska skäl under pandemiperioden förra året – blev en läcker skiva färdig “za” ett alltmer attraktivt alternativ för dem som letar efter en snabb måltidslösning utan att behöva spendera alltför mycket pengar eller energi på att laga en hemma från grunden.

Hur jämför Norge med andra länder när det gäller att äta frysta pizzor?

När man jämför med andra europeiska länder när det gäller att äta frysta pizzor – såsom Tyskland där endast 11 kilo per person konsumeras årligen – eller Italien där endast 8 kilo per person konsumeras årligen – är det tydligt att norrmännen har tagit sin kärleksaffär med den här ostiga italienska favoriten på stort allvar! Till och med amerikanerna bleknar i jämförelse när det gäller vem som äter flest “zas” i genomsnitt; enligt uppgifter som samlats in av Statista mellan 2013 och 2017 konsumerar de ungefär 12 kilo per person varje år – det är tre kilo mindre än vad norrmännen gör!

Slutsats: Svaret är…Norge.

Så där har du det – svaret är Norge om vi pratar om vilket land som äter flest frysta pizzor varje år totalt sett! Oavsett om de toppar dem med traditionella favoriter som pepperoni och ost eller blandar upp dem med nya skapelser som buffalo chicken ranch – vilken kombination som helst – är en sak säker: dessa skandinaver vet verkligen hur de ska använda sig av frysvarorna när hungern kallar!