Vilket land äter mest chips?

Har du någonsin frågat dig själv vilket land som äter mest chips? Svaret kanske överraskar dig – det är oavgjort mellan USA och Frankrike. Enligt statistiken är båda länderna bland de största konsumenterna av chips i världen.

USA: ledande i konsumtion av chips

USA är ett av de ledande länderna när det gäller konsumtion av potatischips. Amerikanerna äter i genomsnitt 1,8 kilo chips per person varje år, vilket gör att de är en tredjedel mer benägna än andra länder att njuta av detta salta mellanmål. När det gäller kommersiell produktion tillverkar amerikanska företag årligen cirka 450 miljoner kilo chips.

Frankrikes kärlek till chips

Chips må vara populära i Amerika, men de är lika älskade i Europa också – särskilt i Frankrike! Fransmännen konsumerar uppskattningsvis 1 kilo per person varje år, vilket gör att de nästan är lika stora som sina amerikanska motsvarigheter på denna smakliga godisfront! Men det som gör att franska chips sticker ut från andra runt om i världen är att de ofta är smaksatta med örter eller kryddor som rosmarin och paprika i stället för enbart salt och vinäger!

Varför älskar vi våra chips så mycket?

Det är ingen hemlighet att vi alla älskar våra chips … men varför exakt längtar vi efter dem så mycket? Tja, en del av det har att göra med hur lätta de är att göra och förvara – för att inte tala om hur goda de kan vara! Dessutom får vi massor av smakalternativ nu jämfört med för bara några år sedan tack vare innovativa kryddblandningar från olika tillverkare runt om i världen; currypulver någon?!

Slutligen finns det förmodligen något tröstande med att mumsa på knapriga snacks medan man tittar på TV eller pratar med vänner som får oss att komma tillbaka för mer om och om igen… oavsett var vi bor!