I vilka länder firar man Valborg?

Valborg är en av de mest populära festerna i Sverige, men det är inte den enda platsen där den firas. Faktum är att Valborg firas också i flera andra länder runt om i världen. Så i vilka länder firar man Valborg? Låt oss ta en titt.

Vad är Valborg?

Innan vi tittar på vilka länder som firar Valborg är det viktigt att förstå vad denna fest faktiskt innebär. Valborg firas den 30 april varje år och är en högtid till minne av helgonet Sankta Walpurgis. Enligt traditionen markerar Valborg också slutet på vintern och början på våren.

I Sverige är Valborg en mycket uppskattad högtid där man ofta tänder brasor och sjunger vårsånger. Valborg är också en av de mest alkoholfyllda högtiderna i Sverige, och det är inte ovanligt att människor festar hela natten.

i vilka länder firar man valborg?

Valborg firas inte bara i Sverige, utan också i flera andra länder runt om i världen. Här är några av de länder där Valborg firas:

Tyskland

I Tyskland är Valborg känd som Walpurgisnacht och firas också den 30 april. Enligt traditionen markerar Walpurgisnacht början på sommaren och är en fest för att välkomna våren. Firandet inkluderar ofta stora brasor och fyrverkerier.

Finland

I Finland kallas Valborg för Vappu och firas på samma dag som i Sverige, den 30 april. Firandet inkluderar ofta picknickar och studentskivor, och människor bär ofta vita studentmössor.

Estland

I Estland kallas Valborg för Volbriöö och firas på natten mellan den 30 april och den 1 maj. Firandet inkluderar ofta stora brasor, sång och dans.

Lettland

I Lettland kallas Valborg för Jāņi och firas den 23 juni varje år. Jāņi firas till minne av Johannes Döparen och markerar sommarsolståndet. Firandet inkluderar ofta stora brasor och traditionella lettiska rätter.

Tjeckien

I Tjeckien kallas Valborg för Pálení čarodějnic och firas den 30 april varje år. Firandet inkluderar ofta stora brasor och människor klär ut sig till häxor.

Vanliga frågor om Valborg

Varför firar man Valborg?

Valborg firas till minne av helgonet Sankta Walpurgis och markerar också slutet på vintern och början på våren.

Varför tänder man brasor på Valborg?

Brasorna på Valborg är en symbol för att tända upp och skrämma bort den sista kylan från vintern.

Varför firar man Valborg på natten?

Valborg firas på natten eftersom det enligt traditionen är då häxorna flyger ut för att träffas på den stora Häxberget och ha en stor fest.

Är Valborg en helgdag i Sverige?

Valborg är inte en officiell helgdag i Sverige, men många människor firar den ändå och tar ledigt från jobbet eller skolan.

Vad är ursprunget till Valborg?

Valborg har sitt ursprung i kristna traditioner och firades första gången på 700-talet. Helgonet Sankta Walpurgis var en engelsk nunna som dog den 1 maj år 779, och hon blev sedan helgonförklarad.

Sammanfattning

Valborg är en högtid som firas till minne av helgonet Sankta Walpurgis och markerar slutet på vintern och början på våren. Det är en högtid som är mycket uppskattad i Sverige, men som också firas i flera andra länder runt om i världen. Firandet inkluderar ofta brasor, sång och dans, och är en tid för att välkomna våren.

Läs relaterade artiklar: