Vilket land äter mest kött?

Om du skulle fråga vilket land som äter mest kött skulle svaret vara Hongkong. Hongkong är en liten ö i Östasien och anses vara ett av världens ledande finanscentrum. Men det råkar också vara ett av de länder som konsumerar mer kött än någon annan nation på jorden.

Vad gör Hongkong annorlunda?

Hongkong skiljer sig från andra nationer när det gäller den höga konsumtionen av nöt-, griskötts- och fjäderfäprodukter. Den genomsnittliga personen i Hongkong konsumerar nästan dubbelt så mycket som människor som bor i andra delar av Asien äter varje år – cirka 140 kilo per capita årligen jämfört med bara 70 kilo för dem som bor i andra delar av Asien.

Anledningarna till den höga konsumtionen

Det finns olika anledningar till varför människor som bor i Hongkong konsumerar så mycket kött – kulturella influenser, kostpreferenser, ekonomisk stabilitet och befolkningstäthet spelar alla en roll här. Den kinesiska kulturen lägger till exempel vikt vid att äta rikliga mängder proteinrika livsmedel som kött vid varje måltid och att använda rätter med flera ingredienser som ofta innehåller någon form av animaliskt protein, till exempel kyckling eller fläsk.

På grund av den täta befolkningen och de höga levnadskostnaderna har många hushåll dessutom inte råd med större styckningsdelar eller hela djur, så de väljer i stället mer prisvärda bearbetade köttprodukter som korv eller bacon som tenderar att ha högre fetthalt än färska styckningsdelar, men som ändå mättar.

Slutsats: Vilket land äter mest kött?

Sammanfattningsvis är svaret på frågan “Vilket land äter mest kött?” definitivt Hongkong.