Vilket land vann Fotbolls-VM 1934?

Fotbolls-VM 1934 spelades i Italien och under finalmatchen i Rom möttes hemmalaget och Tjeckoslovakien. I en dramatisk match besegrade Italien Tjeckoslovakien med 2-1 och vann därmed sin första världsmästartitel.

Bakgrund

Fotbolls-VM är en av världens största idrottsevenemang och har genom åren lockat miljontals fans från hela världen. VM-turneringen startades 1930 och har sedan dess hållits vart fjärde år. Det har spelats totalt 21 VM-turneringar, där Brasilien är den nation som har vunnit flest titlar (5 st).

VM 1934

VM 1934 arrangerades av Italien och var en av de tidigare VM-turneringarna. Totalt 16 lag deltog i turneringen och den spelades mellan den 27 maj och 10 juni 1934. Det var den andra gången som en VM-turnering hölls, efter den första turneringen 1930 som spelades i Uruguay.

Under turneringen användes en knockout-struktur, vilket innebar att lagen eliminerades efter varje match om de inte vann. Matcherna spelades på olika arenor runt om i Italien.

Finalen

I finalen mötte Italien och Tjeckoslovakien varandra i Rom. Matchen lockade en publik på över 50 000 personer på Stadio Nazionale PNF.

Matchen var mycket jämn och spännande, med båda lagen skapade flera chanser att ta ledningen. Det tog inte lång tid innan Italien gjorde det första målet genom Angelo Schiavio i den 71:a minuten. Tjeckoslovakien svarade snabbt genom att göra ett mål själva bara tre minuter senare. Matchen stod då 1-1 fram tills den 81:a minuten när Italien gjorde matchvinnande målet genom Gino Colaussi.

Vinnarna – Italien

Italien blev därmed världsmästare för första gången. De skulle sedan fortsätta att dominera fotbollen och har sedan dess vunnit ytterligare tre VM-titlar (1982, 2006 och 2022).

VM-turneringen 1934 var en stor framgång för Italien och för fotbollen i stort. Den var också en viktig händelse i historien eftersom det var den första gången som en VM-turnering hölls i Europa.

Sammanfattning

Italien vann Fotbolls-VM 1934 genom att besegra Tjeckoslovakien med 2-1 i finalen. Matchen spelades i Rom inför en publik på över 50 000 personer. VM-turneringen hölls i Italien och var den andra VM-turneringen som spelades, efter den första turneringen i Uruguay 1930. Italien skulle sedan fortsätta att dominera fotbollen och har sedan dess vunnit ytterligare tre VM-titlar.