Vilket land vann Fotbolls-VM 1978?

Svaret på frågan om vilket land som vann Fotbolls-VM 1978 är Argentina. Det var den elfte upplagan av turneringen, som ägde rum i Argentina mellan den 1 och 25 juni 1978.

Bakgrund

Fotbolls-VM äger rum vart fjärde år och är den mest prestigefyllda fotbollsturneringen i världen. Argentina var värdland för turneringen 1978, vilket var första gången Fotbolls-VM hölls i Latinamerika. Totalt deltog 16 lag i turneringen och spelen hölls i sex olika städer i Argentina.

Vägen till finalen

Argentina gick vidare från gruppspelet, där de mötte Italien, Frankrike och Ungern. De vann två matcher, spelade en oavgjord och förlorade en. I nästa steg, andrarundan, mötte Argentina Polen, där de vann med 2-0. I semifinalen mötte de Peru och vann med hela 6-0.

Motståndarna i finalen var Nederländerna, som tidigare hade vunnit Fotbolls-VM men som aldrig lyckats vinna turneringen. Matchen hölls på Estadio Monumental i Buenos Aires inför en publik på över 70 000 åskådare.

Finalen

Argentina och Nederländerna spelade en jämn match, men till slut var Argentina som vann med 3-1 efter förlängning. Mario Kempes gjorde två mål och blev utsedd till turneringens bästa spelare. Daniel Bertoni gjorde det tredje målet för Argentina.

Att Argentina vann turneringen för första gången i sin historia var en stor framgång för landet och en triumf för dess president, Jorge Rafael Videla. Men turneringen var också kontroversiell, eftersom den hölls mitt under Videlas brutala militärdiktatur, då tusentals människor försvann, fängslades eller mördades.

Sammanfattning

Så, det var Argentina som vann Fotbolls-VM 1978. De mötte Nederländerna i en spännande final på Estadio Monumental i Buenos Aires och vann med 3-1 efter förlängning. Matchen var en stor framgång för Argentina och dess president, Jorge Rafael Videla, men turneringen var också kontroversiell på grund av den brutala militärdiktaturen som rådde i landet vid den tiden.