Vilket land vann Fotbolls-VM 1938?

År 1938 hölls Fotbolls-VM i Frankrike. Detta var det tredje VM:et som hölls, och det fick en negativ avslutning, eftersom det var det sista VM:et före krigstiden. Men vem vann Fotbolls-VM 1938? Vi ska titta på de olika lagen, matcherna och vad som hände under mästerskapet.

De deltagande lagen

Tjugo landslag deltog i Fotbolls-VM 1938, vilket var sex fler än föregående VM. De deltagande länderna var: Brasilien, Kuba, Norge, Finland, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Schweiz, Tyskland, Österrike, Ungern, Italien, Tjeckoslovakien, Rumänien, Polen, Jugoslavien, Argentina, Peru, USA och Kina.

Kvalificeringsrundorna

Det fanns två kvalificeringsrundor för de 20 lag som deltog i VM. Först spelade 16 lag i kvalificeringsrunda ett, och de vinnande lagen gick vidare till kvalificeringsrunda två. De fyra lag som inte kvalificerade sig i rundan ett, de så kallade bästa förlorarna, fick en andra chans i kvalificeringsrunda två.

Matcher och resultat

Kvalificeringsrunda två innehöll åtta matcher som spelades av de åtta vinnarlagen i den första kvalificeringsrundan. De vinnande lagen i kvalificeringsrunda två, åtta totalt, gick vidare till turneringen som hölls i Frankrike.

I kvartsfinalen möttes Brasilien mot Tjeckoslovakien, Sverige mot Kuba, Norge mot Italia och Ungern mot Schweiz. De fyra vinnarna i dessa kvartsfinaler spelade sedan mot varandra i semifinalen.

Finalen spelades mellan Ungern och Italien. Matchen var mycket jämn, men Italien tog ledningen med ett mål av Gino Colaussi tidigt i matchen. Ungern kämpade hårt för att få in en kvittering, men Italien höll ut och vann mästerskapet med en 1-0-seger över Ungern.

Sammanfattning

Italien vann Fotbolls-VM 1938 efter en hård kamp mot Ungern i finalen. Trots att mästerskapet hölls innan andra världskriget bröt ut, var det ambitiöst med många deltagande länder. Resultaten och matcherna föregående VM:s kommer alltid att bevaras historiskt för framtida generationer att lära av och att förstå bättre.