Vilket land dricker mest energidryck?

Har du någonsin undrat vilket land som dricker mest energidrycker? Det är en fråga som förbryllar många och som har fått ett svar. Svaret är inget annat än Amerikas förenta stater!

USA toppar listan med en häpnadsväckande konsumtion på 6 762 miljoner liter per år. Detta placerar dem långt före sin närmaste konkurrent – Mexiko – som endast konsumerar 2 965 miljoner liter per år. Med så stora siffror är det ingen överraskning varför så många människor dras till dessa kraftfulla drycker.

Varför dricker USA så mycket energidryck?

Det finns flera anledningar till varför amerikanerna konsumerar mer energidrycker än någon annan nation i världen. För det första har de tillgång till ett stort antal olika märken och smaker på grund av dess enorma marknadsstorlek. För det andra finns det en kultur som är uppbyggd kring konsumtionen av dessa produkter – särskilt när det gäller idrottsprestationer eller fritidsaktiviteter som spelande eller nattklubbsbesök. Slutligen tenderar amerikaner att vara mer hälsomedvetna än andra länder och kan därför välja hälsosammare alternativ som energidrycker i stället för läsk eller alkohol.

En annan faktor kan tillskrivas marknadsföringskampanjer från företag som Red Bull och Monster som har haft stor framgång med att rikta sig till unga vuxna via sociala medieplattformar som Instagram och Snapchat . Dessa strategier har visat sig vara framgångsrika när det gäller att öka försäljningen genom att introducera nya smaker, begränsade upplagor, samarbeten med kändisar etc., samtidigt som de håller varumärket i konsumenternas medvetande.

Är det några hälsorisker i samband med intag av energidrycker?

Trots att energidrycker konsumeras i stor utsträckning i Amerika finns det vissa hälsoproblem i samband med att man dricker för mycket energidryck under längre perioder. Studier tyder på att höga doser kan orsaka ökad hjärtfrekvens, ångest, uttorkning, sömnlöshet, beroende och abstinenssymtom om de inte konsumeras på ett ansvarsfullt sätt. Dessutom har överdrivet koffeinintag kopplats till långsiktiga biverkningar som huvudvärk och illamående, även om ytterligare forskning måste göras på detta område innan slutsatser kan dras definitivt.

Därför är det viktigt att de som funderar på att regelbundet dricka energidrycker först rådgör med sin läkare innan de fattar beslut om hur de bäst ska gå vidare i sitt eget individuella fall.

Sammanfattningsvis kan vi dra slutsatsen att amerikanernas kärleksaffär med energidrycker inte visar några tecken på att avta inom den närmaste framtiden med tanke på de nuvarande trenderna mot hälsosamma livsstilsval och den alltmer konkurrensutsatta marknaden som varje dag kämpar om konsumenternas uppmärksamhet.

Enligt Statista & Euromonitor International fortsätter USA att leda den globala konsumtionen tack vare populariteten bland den yngre generationen som söker alternativa stimulanskällor för att ta itu med de dagliga utmaningarna som livet ställer dem inför varje steg!