Vilket land dricker mest vodka?

Har du någonsin undrat vilket land som dricker mest vodka? Många tror att det är Ryssland, och de har inte fel. Faktum är att när det gäller vodkakonsumtion per capita är det Ryssland som tar hem kronan för att konsumera mer än något annat land i världen.

Ryssland: Kungen av vodkakonsumtion

Ryssland har länge varit känt som en av de största konsumenterna av alkohol i allmänhet, men dess glupska aptit på vodka saknar motstycke. Enligt färsk statistik från 2020 konsumerar ryssarna i genomsnitt 18 liter per person varje år – det är nästan fyra gånger mer än deras närmaste rival!

Detta är inte heller bara begränsat till vuxna; barn så unga som fem år kan hittas drickandes ett glas eller två under en middag med familj och vänner. Denna kultur sträcker sig också till sociala sammankomster där stora mängder kan konsumeras av alla deltagare oavsett ålder – något som skulle vara illa omtyckt i många västländer!

Vodkas popularitet i Europa


Medan Ryssland leder när det gäller den totala konsumtionen per capita följer flera andra europeiska länder tätt efter – särskilt Vitryssland (11 liter), Ukraina (9 liter) och Polen (8 liter). Det är lätt att förstå varför dessa länder har så höga nivåer: traditionellt sett har vodka setts som en festdryck som avnjuts vid speciella tillfällen som bröllop eller födelsedagar. Men på grund av att den är överkomlig jämfört med andra former av sprit har den blivit alltmer populär bland yngre generationer som söker efter billigare alternativ för sina utekvällar eller fördrinkar hemma innan de går ut på klubben!

Den globala effekten

Trots att vodka är mest populär i Europa fortsätter den att spridas över världen i en imponerande takt, till stor del tack vare dess mångsidighet i cocktails, vilket gör den perfekt för dem som letar efter något uppfriskande under de varmare månaderna, till exempel vid sommarens grillkvällar eller poolpartyn. Dessutom finns det numera många smaksatta varianter på stormarknadens hyllor, vilket ger konsumenterna fler valmöjligheter än någonsin tidigare – detta kan förklara varför marknader som Afrika och Latinamerika också har börjat se en ökad försäljning!

“Vilket land dricker mest vodka?”

Utan tvekan är det Ryssland som ligger på första plats när man talar om den totala årliga konsumtionen per capita, men med en ökande popularitet i olika delar av världen kan vi mycket väl få se vissa förändringar under de kommande åren om efterfrågan fortsätter att öka i nuvarande takt.