Tysklands flagga

Tysklands flagga är en av de mest kända flaggorna i världen. Den består av tre horisontella remsor med färgerna svart, rött och gult. Men vad betyder dessa färger och varför är de viktiga för tysk identitet? Läs vidare för att få veta allt om Tysklands flagga.

Bakgrund

Tysklands flagga har en lång historia och dess design har förändrats flera gånger. Under den medeltida perioden bestod tyska rikets flagga av en enkel vit rektangel med ett svart kors. Därefter användes färger från de olika staternas flaggor för att skapa en samlad tysk flagga.
Efter andra världskrigets slut delades Tyskland upp i två separata stater: Västtyskland och Östtyskland. Denna separation återspeglades i varje lands flagga, medan Västtyskland använde tre horisontella fält med färgerna svart, rött och gult valde Östtyskland att använda en helt röd flagga med en kantig gul stjärna i mitten.
Efter Tysklands återförening 1990 antogs Västtysklands flagga som officiell nationalflagga för hela landet.

Betydelsen av färgerna

Färgerna på Tysklands flagga anses ha flera symboliska betydelser.
Svart representerar Tysklands andra nationalfärg och representerar samtidigt rikedom och styrka.
Rött symboliserar blodet som utgjutits av tyska soldater i strid, vilket uttrycker ett uttalande om Tysklands förflutna och dess strävan efter fred och frihet.
Gult representerar hoppet om en bättre framtid samt Tysklands guldgruvor.

Användning av flaggan

Tysklands flagga används på en mängd olika ställen och tillfällen. Utöver att det är den officiella nationalflaggan finns det regionala varianter som används inom varje enskild tysk förbundsland. På fotbollsmatcher och andra sportevenemang hissas flaggan med stolthet och används som supportrarnas kristall.
Dessutom används Tysklands flagga för att markera olika offentliga byggnader eller monument såsom riksdagen eller Brandenburger Tor, Tysklands mest kända landmärke.

Sammanfattning

Tysklands flagga representerar mycket mer än bara landet självt. Dess färger är väl valda för att visa symbolismen av det tyska folket. Trots att flaggan har sin egna unika historia och bakgrund så finns det likheter med andra flaggor såsom Frankrikes flagga eller Belgias flagga. Tysklands flagga kommer fortsätta att hyllas av tyskar och människor runtom i världen.

Läs mer om Tyskland