Tysklands nationaldag

Tyskland har länge varit en av de mest framstående nationerna i Europa och Världen. Den tyska kulturen har utvecklats i århundraden och har varit av stor betydelse för människor runt om i världen. Varje år, den 3 oktober, firar tyskarna sin nationaldag. Men varför firar de denna särskilda dag? Läs vidare för att utforska historien, firandet och kulturen bakom Tysklands nationaldag.

Historien bakom Tysklands nationaldag

Den 3 oktober kallas för “Tag der Deutschen Einheit” som betyder enhetsdagen på tyska. Detta firas till minne av återföreningen mellan Öst- och Västtyskland som skedde den 3 oktober 1990. Innan dess var Tyskland delat i två delar sedan slutet av andra världskriget då landet besegrades av de allierade.

Efter andra världskriget hade USA, Storbritannien, Sovjetunionen och Frankrike ockuperat Tyskland och delat landet i fyra zoner. Samtidigt, hade det grundats två stater i Tyskland: Västtyskland (officiellt förbundsrepubliken Tyskland) och Östtyskland (officiellt tyska demokratiska republiken). Västtyskland blev en demokrati medan Östtyskland styrdes av kommunistpartiet tills murens fall på 1980-talet.

Efter Östtysklands fall höjde tyskarna frågan om återförening. Den 3 oktober 1990, undertecknades “Einigungsvertrag” mellan Västtyskland och Östtyskland, vilket utgjorde den formella återföreningsdagen mellan Tyskland som helhet. Därmed blev hela Tyskland officiellt en demokratisk federation igen.

Firandet av Tysklands nationaldag

Firandet av Tysklands nationaldag är en stor händelse för tyskarna och det finns viktiga traditioner för att uppmärksamma denna dag. Firandet börjar den 2 oktober varje år med den nationella festen som hålls i huvudstaden Berlin. Den nationella festen är tre dagar lång och innehåller musikframträdanden, kulturella evenemang och marknader. De flesta tyskar använder detta tillfälle för att koppla av och njuta av det fria dygnet.

På själva nationaldagen den 3 oktober, är en officiell ceremoni som äger rum i Berlin. Regeringen håller en festlig ceremoni med tal och musik och firandet fortsätter på de traditionella festerna. Det kan vara allt från mässor och parader för att fira återföreningen.

Kulturella traditioner

Tyskarna har en rik kultur som är viktig för dem. Tysk kultur betyder mer än bara mat och dryck, det inkluderar saker som konst, musik och arkitektur men också till exempel fotboll. Tyskarna är också kända för att vara en av de mest mångsidiga folken i Europa.

Förenade genom sin kultur, firar tyskarna Tysklands nationaldag som en symbol för sammanhållning, samarbete och framgång. Traditionen att fira återföreningen och Tysklands framsteg uppskattas mycket. Tysk kultur är också påverkad av tysk affärsutveckling och teknik.

Sammanfattningsvis

Tysklands nationaldag firas varje år den 3 oktober som minne av återföreningen mellan Väst- och Östtyskland 1990. Traditionella firanden är parader, mässor och marknader. Det är vanligt att tyskarna tar tillfället i akt för att koppla av och njuta av en ledig dag. Nationaldagen representerar inte bara firandet av återföreningen, utan också tysk kultur som är en av de mest mångsidiga kulturerna i Europa. Firandet av nationaldagen ger tyskarna en möjlighet att fira sin sammanhållning och framgång, men också att minnas vad som en gång delade dem och hur de övervann det.

Läs mer om tyskland