Vilket land äter mest potatis

Vet du vilket land som äter mest potatis? Enligt en studie från 2020 är Vitryssland det land som äter mest potatis per capita, med ett genomsnitt på nästan 250 pund per år för varje person i landet.

Varför äter Vitryssland så mycket potatis?

Anledningen till denna höga konsumtion kan tillskrivas flera faktorer. För det första finns det kulturella skäl till varför potatisen är så viktig i det vitryska köket – den har varit en del av deras kost i århundraden och är fortfarande en av deras baslivsmedel i dag. Dessutom har potatisodlingen, med tanke på dess geografiska läge på en så nordlig breddgrad, visat sig vara framgångsrik på grund av dess förmåga att trivas även i kalla klimat. Eftersom potatisen är relativt billig jämfört med andra livsmedelskällor som kött och mejeriprodukter är den en tillgänglig och prisvärd källa till försörjning för många människor i Vitryssland.

Vilka andra länder äter mycket potatis?

Vitryssland är inte ensamt om att konsumera stora mängder potatis, eftersom andra länder också toppar listan, däribland Ryssland med cirka 200 pund per capita årligen följt av Ukraina (185 pund), Litauen (182 pund), Polen (176 pund) och Lettland (143 pund). Det är värt att notera att dessa länder har liknande kostvanor på grund av gemensam geografi och historia, vilket i hög grad bidrar till deras kollektiva preferens för potatis som en viktig kostkomponent.

Finns det hälsofördelar med att äta potatis?

Ja! Trots vissa missuppfattningar om att kolhydrater är ohälsosamma eller fettbildande finns det faktiskt många hälsofördelar i samband med att äta mer potatis regelbundet, särskilt om de tillagas utan tillsatt fett eller salt, till exempel genom att baka dem i stället för att steka dem – de ger inte bara viktiga vitaminer och mineraler, utan de är också fullmatade med fibrer som bidrar till att främja en sund matsmältning samt sänker kolesterolnivåerna med tiden när de äts regelbundet. Dessutom visar studier att om du äter fem portioner eller mer per vecka kan du minska risken för att utveckla vissa typer av cancer också!

Slutsats: Vitryssland äter mest potatis i världen

Sammanfattningsvis kan vi med säkerhet säga att även om många länder runt om i världen tycker om att äta potatis, sticker Vitryssland ut från alla andra när det gäller att vara nummer ett. Detta är till stor del tack vare både kulturellt rotade preferenser tillsammans med klimatförhållanden som möjliggör framgångsrik odling tillsammans med överkomliga priser vilket gör denna mångsidiga grönsak till ett attraktivt kostalternativ bland många invånare.

Om man lägger till ytterligare hälsofördelar blir det naturligtvis ännu bättre att äta mycket potatis! I slutändan kan det som till en början bara ser ut som ett gott tillbehör potentiellt förvandlas till något mycket större än bara tröstmat, eftersom det ger välbehövliga näringsämnen och samtidigt skyddar mot sjukdomar. All hyllning till kung Potatis!