Vilket land äter mest griskött?

Har du någonsin funderat på vilket land som äter mest griskött? Svaret kan vara överraskande, men det land som äter mest griskött är faktiskt Kina.

Svinköttskonsumtion i Kina

Kina leder alla andra länder med stor marginal när det gäller konsumtion av griskött. Enligt statistik från 2017 konsumerar kinesiska medborgare över 54 miljoner ton griskött varje år. Det är mer än dubbelt så mycket som någon annan nation kan göra anspråk på; med Tyskland på andra plats med 26 miljoner ton och Spanien på tredje plats med 24 miljoner ton.

Relaterade orsaker till den höga konsumtionen av griskött

Så varför äter Kina så mycket mer griskött än alla andra? Det beror på flera faktorer, t.ex. befolkningsstorlek, överkomliga priser, tillgänglighet och preferenser för vissa rätter som dumplings eller ångade bullar fyllda med fyllning av fläskkött. Dessutom har många områden i landet ett klimat som är gynnsamt för uppfödning av grisar; vilket gör dem rikliga och prisvärda för vardagliga måltider.

Hur påverkar detta livsmedelsproduktionen?

När det gäller livsmedelsproduktionen innebär det att jordbrukare i Kina måste ägna större delar av sin mark åt att odla djurfoder som majs och sojabönor för att hålla jämna steg med efterfrågan – vilket ytterligare belastar en redan ansträngd global försörjningskedja, särskilt när det är dags för export varje år. Detta kan leda till brist på andra platser, inte bara på grund av att det finns mindre tillgängligt på världsmarknaderna, utan också på grund av högre priser till följd av ökad efterfrågan i Kina självt.