Vilket land äter mest ketchup?

Svaret på frågan “Vilket land äter mest ketchup?” är Kanada. Kanadensarna tycker så mycket om ketchup att det har blivit en vanlig basvara i deras kost. Även om andra länder kanske också konsumerar ketchup dagligen, kan inget land påstå att de har en lika stor aptit på denna klassiska krydda som Kanada.

Ketchupens popularitet i Kanada

Ketchup är omtyckt av människor över hela världen, men den har stigit över sin popularitetsnivå överallt annars när det gäller det kanadensiska köket. Den genomsnittliga kanadensaren konsumerar cirka 10 liter ketchup varje år – mer än någon annan nation på jorden!

Denna passionerade kärleksaffär med ketchup började för århundraden sedan när tidiga bosättare använde vilda tomater som växte i deras närhet för att skapa denna älskade krydda. Sedan dess har användningen av ketchup bara ökat bland kanadensarna och fortsätter idag som en integrerad del av många måltider som avnjuts över hela landet.

Historia om ketchupproduktion i Kanada

År 1876 öppnade William Henry Hall sin egen produktionsanläggning för tomatsås i Toronto. Han märkte sina såser med det som senare skulle bli ett välkänt namn: Heinz Tomato Ketchups & Sauces (eller helt enkelt Heinz). Med tiden växte företaget till en av Nordamerikas största livsmedelsproducenter med fabriker i hela Ontario och Quebec där de fortsätter att tillverka sina berömda produkter än idag.

Med en sådan utbredd tillgänglighet och enkel tillgång till färska tomater från lokala gårdar är det inte konstigt att kanadensarna har tagit till sig denna en gång utländska delikatess som sin egen nationella skatt!

Hur använder Kanada sin ketchup?

Om du frågar någon äkta kanadensare om hur de gillar att äta sin favoritkrydda är det troligt att du kommer att få höra otaliga kreativa sätt som sträcker sig långt bortom att bara sätta lite ketchup på hamburgare eller pommes frites! Från att använda den som en marinad för kött eller grönsaker innan de grillas utomhus under sommarens grillsäsong, tillsätta en klick i hemlagad potatismos eller bakade bönor, röra om i soppor för att få en extra kryddig smakkick – det finns verkligen inget som inte kan dra nytta av en rejäl sladd av läckerhet som tillhandahålls av den gamla goda tomatsåsen!

På grund av dess söta men samtidigt lätt syrliga smakprofil kan kan kanadensarna till och med njuta av att dricka glas fyllda med iskalla uppfriskande glasflaskor ibland (ja, du läste rätt!).