Vilket land äter mest korv?

En av de mest populära typerna av bearbetat kött i världen är korv. Den är en integrerad del av många kulturer och kök, men vilket land äter mest korv? Svaret på denna fråga kanske överraskar dig: det är Tyskland.

En titt på Tysklands korvkonsumtion

Tyskland har en lång historia med korv, som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. I dag konsumerar tyskarna mer än 6 miljoner ton korv varje år – det är en genomsnittlig konsumtion per person på nästan 8 kg! Detta gör Tyskland till ett av de länder som konsumerar mest korv i världen.

Det är inte förvånande att det finns över 1 500 olika sorters korvar som produceras enbart i Tyskland. Några populära sorter är bratwurst (grillat fläsk), blutwurst (blod- eller leverpudding) och bockwurst (en kalvköttsvariant). Dessa typer serveras vanligtvis som huvudrätt tillsammans med potatis eller andra grönsaker och ofta tillsammans med öl eller vin vid speciella tillfällen som Oktoberfestfirandet.

Andra länder med hög konsumtion

Även om Tyskland kanske är den högsta konsumenten per capita när man tittar på den totala konsumtionen globalt sett, äter vissa andra länder också betydande mängder korv. Österrike kommer på andra plats efter Tyskland när det gäller den årliga konsumtionen med cirka 5 miljoner ton som konsumeras varje år – det motsvarar 7 kg per person årligen också!

Frankrike följer tätt efter dem båda med 4 miljoner ton som konsumeras i genomsnitt varje år, men deras konsumtion per capita ligger något efter med knappt 6 kg/år på grund av deras större befolkningsstorlek jämfört med Österrike och Tyskland.

Korv runt om i världen

Även om Europa står för en stor del av den globala produktionen när det gäller just korv finns det fortfarande gott om korv på andra håll i världen också – även om den inte nödvändigtvis har uppfunnits där heller!

I Latinamerika är chorizo extremt populärt medan det kinesiska köket har lap cheong; länder i Mellanöstern tenderar till kibbeh medan Sydafrika skryter med sina egna boerewors. Även nordamerikanska stater som Texas erbjuder sin egen typ känd som Texan hot links bland andra som finns tillgängliga i olika regioner beroende på vad som finns lokalt där du bor oavsett om det är nära utlandet eller långt hemifrån långt hemifrån sött hemland hemgård lika så oavsett var man bor så väntar snart nog läckerheter framåt framåt där borta… mums verkligen!!!