Vilket land äter mest godis?

Sverige är känt för många saker: Abba, Ikea, köttbullar och naturligtvis, godis. Svenskarna älskar sötsaker, och konsumtionen av godis i landet är högre än i något annat land i världen. Men vad är det som driver denna kärlek till godis, och vad säger forskningen om den?

Svenskarna äter i genomsnitt sjutton kilo godis per person och år. Det är en imponerande siffra, och det är mer än dubbelt så mycket som den genomsnittliga EU-medborgaren äter. Men vad är det som driver denna kärlek till godis?

Godis!

Enligt författaren Thomas Hedlund är införandet av plockgodis en stor faktor bakom den ökade konsumtionen av godis i Sverige. Plockgodis är en typ av lösgodis som du själv väljer och plockar ut från en stor burk eller behållare. Den första butiken som sålde plockgodis öppnade i Sverige på 80-talet, och sedan dess har det blivit en favorit bland svenska konsumenter. Enligt Hedlund är det breda utbudet och det faktum att du själv får välja vad du vill ha som driver på konsumtionen av plockgodis.

Vilket land äter mest godis? Sverige leder listan.

Men det är inte bara plockgodis som får svenskarna att äta så mycket godis. Sverige har en lång historia av godistillverkning, och det finns en befäst godiskultur i landet. Under 1800-talet blev Sverige självförsörjande på sockerbetor, vilket gjorde att socker blev billigt och därmed tillgängligt för alla. Vid sekelskiftet hade Sverige över 100 karamellfabriker.

På 1950-talet infördes lördagsgodis som en del av den svenska traditionen, vilket ledde till att ännu fler svenskar började äta godis.

Vilket land äter mest godis? Sverige har många godisfabriker som denna ovan.

Vad säger forskningen?

Enligt forskningen är vår kärlek till godis en instinkt. Att gilla sött är något som är genetiskt nedärvt, och det här beteendet går tillbaka till stenåldern. Sött signalerar att det är energirik mat, och det var viktigt för våra förfäder att få i sig tillräckligt med energi för att överleva.

Men vad säger forskningen om att äta så mycket godis? För mycket socker kan vara skadligt för hälsan och kan orsaka hälsoproblem som diabetes och tandproblem. Men enligt experterna är det inte farligt att äta lite godis ibland. Om du vill minska ditt sockerintag kan du välja godis med mindre sockerinnehåll eller välja sockerfria alternativ.

Vad är plock-godis?

Plockgodis är en typ av lösgodis där du själv väljer och plockar ut godiset från en stor burk eller behållare.

Varför äter svenskarna så mycket godis?

Svenskarna äter mycket godis på grund av den långa historien av godistillverkning i landet, samt införandet av plockgodis och traditionen med lördagsgodis. Dessutom är vår kärlek till sötsaker en instinkt som går tillbaka till stenåldern.

Vad säger forskningen om att äta för mycket godis?

För mycket socker kan vara skadligt för hälsan och kan orsaka hälsoproblem som diabetes och tandproblem. Men experterna säger att det inte är farligt att äta lite godis ibland.

Finns det några alternativ till att äta sockerfritt godis?

Ja, det finns många alternativ till sockerfritt godis, inklusive torkad frukt, nötter och popcorn.

Hur kan jag minska mitt sockerintag?

Du kan minska ditt sockerintag genom att välja godis med mindre sockerinnehåll eller välja sockerfria alternativ. Du kan också försöka att äta mer frukt och grönsaker istället för sötsaker.

I slutändan är det upp till var och en av oss att bestämma hur mycket godis vi vill äta. Men medvetenhet om konsekvenserna av att äta för mycket socker kan hjälpa oss att fatta hälsosamma beslut. Och om du vill njuta av något sött då och då, finns det många alternativ till traditionellt godis som kan stilla dina sötsug utan att skada din hälsa.

2 thoughts on “Vilket land äter mest godis?”

Comments are closed.