Vilket land äter mest lakrits?

Har du någonsin undrat vilket land som äter mest lakrits? Svaret är Nederländerna! Denna lilla europeiska nation har en lång tradition av att konsumera stora mängder av denna söta konfektyr.

Nederländarnas kärlek till lakrits

Nederländernas kärlek till lakrits kan spåras tillbaka till 1500-talet då den först fördes över från Spanien. Sedan dess har den blivit en integrerad del av landets kultur och kök. I synnerhet har holländarna utvecklat en smak för salmiakki, en salt variant som är populär även i Finland och Sverige. Varje år konsumeras nästan 70 miljoner kilo lakrits av den nederländska befolkningen och mer än 20 olika sorter finns på butikshyllorna i hela landet.

Sortiment av produkter

Förutom traditionella sötsaker som pinnar eller gummibjörnar smaksatta med lakritsextrakt finns det också många andra produkter som innehåller denna distinkta smak, bland annat öl och kakor med lakritsarom. Det finns till och med en speciell Sinterklaas-version – vanligen gjord med vit choklad – som serveras under decemberfester för att hedra Sankt Nikolaus dag (Sinterklaas).

Populära godsaker vid festivaler och evenemang

Det är inte bara hemma som du hittar dessa godsaker; de är också mycket populära vid festivaler i Nederländerna, till exempel på kungens dag (Koningsdag), där de ofta är färgade i orange – den nationella färgen – eller formade till festliga dekorationer som stjärnor och hjärtan. På grund av sin popularitet bland barn är de dessutom en vanlig syn vid evenemang som skolmässor! Vissa restauranger serverar dessutom unika rätter med lakrits, vilket gör den till en oumbärlig del av det lokala kulinariska arvet!

Hälsofördelar

Det finns flera hälsofördelar i samband med att äta måttliga mängder lakrits varje dag: Det underlättar matsmältningen tack vare det höga fiberinnehållet, hjälper till att minska inflammation, stöder en frisk hud, kan hjälpa till att lindra luftvägsproblem som astma och bronkit, sänker kolesterolnivåerna, förbättrar hjärthälsan etc… Alla dessa egenskaper gör denna smaskiga godbit till mycket mer än bara ett sött mellanmål!

Slutsats

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Nederländerna har titeln som det land som äter mest lakrits i Europa på grund av sin långvariga kulturella koppling till lakrits. De förser oss inte bara med välsmakande godsaker utan deras olika medicinska egenskaper gör dem till allroundvinnare, vilket är anledningen till att så många människor här äter dem regelbundet!