Vilket land dricker mest öl?

Undrar du någonsin vilket land som dricker mest öl? Denna fråga är ett omtvistat ämne där olika länder hävdar att de är “bäst på humle”. Men en nation står över alla andra när det gäller total konsumtion – Tjeckien.

Tjeckerna tar topplaceringarna

Tjeckien är överlägsna när det gäller ölkonsumtion. Enligt uppgifter från Statista år 2018, var konsumtionen per capita i Tjeckien 143 liter – nästan fyra gånger mer än Irland som hamnar på andra plats. Tjeckien är också långt före andra länder som Tyskland (110) och Österrike (106) när det gäller ölkonsumtion.

En lång historia av drycker

Innan andra världskriget tog slut 1945 hade den tjeckoslovakiska regionen producerat några av Europas bästa öl och ales. En särskild lageröl tog sig till och med över havet till Mexiko där den inspirerade deras egen unika bryggstil som kallas “Vienna Lagers”.

Efter kriget ökade produktionen i hela Europa på grund av konsumenternas efterfrågan på förfriskningar. Detta ledde oss till dagens fråga om “vilket land som har makten över öl”.

Ölkultur runt om i världen

Ölkulturen har blomstrat runt om i världen i århundraden! Tysklands Oktoberfestfirande, som hålls årligen i München sedan 1810, är en av de mest kända ölfestivalerna.

Belgien har ett varierande utbud av trappistöl som bryggs på klostermark, och man kan hävda att få drycker är så inbäddade i den nationella identiteten som öl.

Hantverksbryggerier fortsätter också att dyka upp runt om i Amerika och erbjuder ständigt nya smaker och upplevelser som folk kan njuta av hemma utan att lämna stan.

Vilket land dricker mest öl? Svaret är Tjeckien, men ölkulturen har en rik historia och fortsätter att utvecklas runt om i världen. Oavsett om du vill utforska internationella ölsorter eller uppleva nya smaker från lokala bryggerier, finns det alltid något nytt att upptäcka i världen av öl.