Vilket land dricker mest kaffe?

Kaffe är en av de mest populära dryckerna i världen. I århundraden har människor över hela världen njutit av denna dryck som ett sätt att starta dagen eller ta en paus från vardagens stress. Men vilket land dricker mest kaffe? Svaret kanske överraskar dig: Finland!

Finlands kärlek till kaffe

Finländarna har en lång tradition av att dricka kaffe, med uppgifter som visar att det först introducerades för dem år 1686. Sedan dess har deras kärlek till denna mörka brygd bara vuxit sig starkare och djupare.

Enligt statistik från 2018 konsumerar Finland faktiskt mer kaffe per capita än något annat land – i genomsnitt 12 kilo per år! Det är mer än dubbelt så mycket som amerikanerna konsumerar årligen (5 kilo eller 11 pund).

Varför dricker finländarna så mycket kaffe?

Så varför dricker finländarna så mycket kaffe jämfört med andra länder? Delvis för att de helt enkelt gillar smaken och doften, men också på grund av kulturella faktorer som dess roll vid sociala sammankomster och affärsmöten.

I många finska hushåll är det vanligt att servera gästerna nybryggda koppar kaffe när de kommer på besök eller fest. Att ha en kopp till hands under affärsförhandlingar ses dessutom som viktigt eftersom det kan bidra till att främja goda relationer mellan de båda inblandade parterna.

Vilket land kom kaffe ifrån?

Kaffe har en lång och intressant historia som sträcker sig tillbaka till 800-talets Etiopien, där det sägs att en herde vid namn Kaldi märkte hur hans getter blev mycket pigga efter att ha ätit bönorna från en viss buske.

Han valde att prova själv och upplevde samma effekt. Under 1400-talet spreds kaffebönor från Etiopien till Arabien och började odlas och handlas där. Sedan spreds kaffe över hela världen, och det har sedan dess varit en av de mest konsumerade dryckerna i världen.

Slutsats

Sammanfattningsvis leder Skandinaviens Finland världen när det gäller kaffekonsumtion med ett häpnadsväckande årligt intag per capita på 12 kilo (26 pund). Denna höga nivå beror troligen inte bara på preferenser utan även på traditionella sedvänjor som att man använder kaffe vid sociala evenemang och affärsdiskussioner.

Så, om du någonsin undrar vilket land som dricker mest kaffe, behöver du inte leta längre än till Finland!