Vilket land grundades OBOS i?

Vilket land grundades OBOS i? OBOS är en av de ledande bostadsorganisationerna i Norge, men grundades faktiskt i Sverige. OBOS är förkortningen för “Oslo Bolig og Sparelag” och bildades i Oslo, Norge, 1929. Men i början av 1930-talet öppnade de ett kontor i Stockholm och 1935 grundades det svenska dotterbolaget “OBOS Sverige AB”.

OBOS Sverige AB fokuserar på att erbjuda bostäder till rimliga priser och att tillgodose medlemmarnas behov. Genom att erbjuda medlemmarna en möjlighet att köpa in sig i projekt och bli delägare i fastigheter kan OBOS erbjuda bostäder till förmånliga priser.

OBOS har idag över 450 000 medlemmar i Norge och Sverige och har byggt över 100 000 bostäder. Bolaget är verksamt i hela Skandinavien och har även projekt på gång i Storbritannien.

Historien bakom OBOS

Myresjöhus grundades 1927 i Sverige och var en organisation som specialiserade sig på att bygga hus till rimliga priser för vanliga människor. Genom att erbjuda prefabricerade hus till förmånliga priser möjliggjorde Myresjöhus för många människor att köpa sitt eget hem.

OBOS grundades 1929 av den norska fackföreningsrörelsen som ett sätt att ge arbetare och medlemmar möjlighet att köpa egna hem. Under efterkrigstiden expanderade organisationen kraftigt och byggde tusentals bostäder över hela Norge.

I början av 1930-talet beslutade OBOS att expandera till Sverige. De ville erbjuda svenska arbetare och medlemmar samma möjlighet att köpa egna hem till rimliga priser.

Under 1930- och 1940-talet byggde OBOS tusentals bostäder i Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessa bostäder var ofta mycket moderna för sin tid och utgjorde en stor förbättring för många arbetare och deras familjer.

Under 1950- och 1960-talet fortsatte OBOS att expandera i Sverige och byggde bostäder över hela landet. Bolaget var också involverat i flera stora infrastrukturprojekt, inklusive byggandet av Essingeleden i Stockholm.

Idag är OBOS en av de största bostadsorganisationerna i Skandinavien och fortsätter att fokusera på att erbjuda bostäder till rimliga priser och att tillgodose medlemmarnas behov.

1 thought on “Vilket land grundades OBOS i?”

Comments are closed.