Vilket land firar nyår sist?

När det gäller att fira nyår, finns det en viss tävling bland länderna om vem som kan vara sist. Det är en tradition som har funnits länge, men varför firar vissa länder nyår senare än andra?

Det enkla svaret är att det beror på varje lands tidszon. När klockan slår tolv på nyårsafton i en tidszon, är det fortfarande inte midnatt i en annan. Så medan vissa länder redan har firat det nya året, firar andra fortfarande in det gamla. Men vilket land firar nyår sist?

Vilket land firar nyår sist?

Det är ett svårt svar eftersom det beror på vilken tidszon man tittar på. När det är midnatt i den sista tidszonen, har de flesta länderna redan firat nyår. Men det finns fortfarande några platser där det nya året inte har börjat än.

Enligt vår forskning är det sista landet som firar nyår Samoa, Tokelau och Kiribati. Dessa ögrupper ligger i en tidszon som kallas för “linjetidszonen” eller UTC+14. Det betyder att de ligger 14 timmar före den koordinerade universella tiden (UTC). Så när klockan slår tolv på nyårsafton i Samoa, är klockan fortfarande 10 på morgonen den 31 december i London.

Några av världens senaste nyårsfiranden

Här är några av de platser som firar nyår sist:

  • Samoa, Tokelau och Kiribati
  • Hawaii
  • Amerikanska Samoa
  • Niue
  • Cooköarna

Varför firar vissa länder nyår senare än andra?

Som vi nämnde tidigare beror det på vilken tidszon varje land befinner sig i. Men det finns också andra faktorer som kan påverka när länder firar nyår. Vissa länder har till exempel valt att ändra datumet för att passa deras traditioner. Kina använder till exempel en annan kalender, så deras nyårsfirande infaller vanligtvis senare än resten av världen.

Läs Relaterade Artiklar