Vilket land vann VM 2018?

Minns du vilket land vann fotbolls-VM 2018? Svaret är Kroatien, som vann sitt första fotbolls-VM någonsin!

Kroatiens historiska seger

Kroatien utförde en historisk bedrift inom världsfotbollen när de besegrade Frankrike med 4-2 i finalmatchen och vann den eftertraktade guldtrofén.

Det var en oväntad seger för det underlägsna laget, som hade stått inför tre raka förlängningsmatcher innan de mötte Frankrike den 15 juli 2018. Kroaterna firade och jublade när de lyfte pokalen och visste att detta ögonblick skulle bli ihågkommen för alltid i den kroatiska historien.

Vägen till seger

Kroatien inledde sin långa resa mot segern i september 2017 under UEFA-kvalspelet (Union of European Football Associations).

Efter att ha vunnit sina gruppspelsmatcher med 25 poäng av 30 möjliga avancerade de till att möta Danmark i slutspelet i omgång 16 i december 2017.

De fortsatte sedan att besegra Ryssland i en spännande straffläggning med 4-3, innan de besegrade England med 2-1 på tilläggstid under semifinalen.

Kroaterna kröntes till världsmästare i fotboll efter att ha överlevt tre raka omgångar av förlängningsspel som ledde fram till finaldagen mot Frankrike, medan miljontals människor runt om i världen såg dem fira och lyfta upp sin pokal som vinnare!

Inflytande på den kroatiska kulturen

Segern har gett upphov till stor stolthet och glädje i hela Kroatien, från sportfantaster som firar med facklor på Zagrebs stora torg Ban Jelai-torget till medborgare som stolt viftar med flaggor utanför hemmen i landsbygdsbyar som Pula och Rijeka – segern har onekligen satt sin prägel på alla hörn av denna lilla men mäktiga nation!

Den förde inte bara människor samman genom att rikta nationell uppmärksamhet mot kroater överallt, utan den ökade också den internationella medvetenheten om den kroatiska kulturen, vilket gjorde att fler människor runt om i världen kunde lära sig mer om dess rika arv och färgstarka seder som kolo folkdans eller traditionell mat som evapikorv som serveras med pitabröd.

Många länder i Europa firade också tillsammans med kroaterna – från serber som samlades till massiva fester i närheten av Nikola Tesla-museet till spanska medborgare som höll massiva sammankomster i städer som Madrid där tusentals sjöng med i “Vatreno ludo”, en populär sång som enbart var tillägnad att stödja det kroatiska fotbollslandslaget – det är uppenbart att dessa stunder som delades mellan nationer kommer att förbli oförglömliga minnen som inte glöms bort så snart.

Slutsats – winner winner, chicken dinner kroatien!

Vi kan se hur stor inverkan det hade att vinna VM, inte bara inom landets gränser, där hela nationen samlades för att heja på samma sak, utan även utomlands, där många andra länder gick samman för att visa sitt stöd för de nya mästarna!

Inga ord kan beskriva den spänning som de som var närvarande på Luzhniki Stadium i Moskva kände när domaren blåste i sin visselpipa, vilket signalerade att matchen var slut och bekräftade att titeln rättmätigt tillhörde de modiga spelarna i röd- och vitrutiga tröjor som representerade ett litet land som heter Kroatien!