Vilket land vann VM 2002?

Svaret är Brasilien. Brasilien vann fotbolls-VM 2002 i en spännande match. Med sin 2-0-seger över Tyskland blev de det första landet att vinna fem VM-titlar. Detta gjorde dem till ett av de bästa lagen i fotbollshistorien.

Sydkorea och Japan skrev historia.

Det här var första året som två länder, Sydkorea och Japan, arrangerade samma turnering. Det var också ett historiskt ögonblick för asiatiska lag, eftersom båda värdarna gick vidare till den andra omgången för första gången någonsin (den andra var Nordkorea 1966). Men i slutändan vann Brasilien allas hjärtan med sin bländande spelstil och enastående prestationer i varje match på vägen mot att lyfta pokalen på International Stadium Yokohama den 30 juni.

Brasilien slår sina rivaler

Brasilien hade inga problem med att slå lag som England (2-1), Turkiet (0-0) och Belgien (2-0) i gruppspelet. De leddes av superstjärnan Ronaldo, som har vunnit Årets Fifa-spelare två gånger. Rivaldo och Ronaldinho spelade också bra och Brasilien slog Costa Rica (4-0) och England (2-1) i åttondelsfinalen respektive kvartsfinalen.

I semifinalmatchen mot Turkiet var det inte heller lätt, men det brasilianska laget besegrade det tredjeplacerade laget från 1998 års turnering tack vare ett frisparksmål av Roberto Carlos i slutet av förlängningen. Därmed tog man sig in i finalen, där man mötte det tyska laget med Michael Ballack i spetsen, som slog USA trots att man förlorade första matchen med 0:3.

Kom hem i seger

När slutsignalen ljöd strax efter halvtimmen och de brasilianska spelarna äntligen lyfte den gyllene pokalen var det landets femte VM-titel.

Firandet började över hela kontinenten, och när laget återvände hem kantar hundratusentals människor gatorna för att få en skymt av hjältarna som återigen tog hem ära, och därmed fullbordade de en perfekt cirkel som började för nästan hundra år sedan när Uruguay vann det första världsmästerskapet 1926.

Slutsats

Den fantastiska resa som avslutades med segern mot Tyskland lämnade ett outplånligt märke på generationer av fotbollsfans runt om i världen, inklusive många nuvarande professionella spelare.

Den såg också till att vi aldrig skulle glömma vilken verkligt speciell sport fotboll är, så länge människor är villiga att lägga ner den passion, det hjärta och den ansträngning som krävs för att lyckas. I slutet av regnbågen väntar det ultimata priset.