Vilket land vann Fotbolls-VM 1990?

1990 var året då det fjortonde världsmästerskapet i fotboll hölls i Italien. Många av de stora fotbollsländerna var med och deltog i turneringen, inklusive Tyskland, Brasilien, Italien, Argentina och Nederländerna. Men endast ett land skulle lyckas att ta hem guldet. Vilket land var det?

Sverige 1990

Även om Sveriges fotbollslandslag inte lyckades att ta hem VM-titeln den här gången, så var det en imponerande prestation av laget som tog sig till semifinalen. Under turneringen slog de ut lag som Kamerun och Costa Rica, innan de förlorade mot den senare vinstlandet Västtyskland. Sverige slutade till sist på en tredjeplats efter att ha slagit ut Italien i matchen om bronspengen.

Västtysklands VM-vinnande lag

Med en lagkapten som Lothar Matthäus lyckades Västtyskland slå Argentina i finalen och ta hem VM-titeln. Det var deras tredje VM-titel, efter att ha vunnit tidigare i 1954 och 1974. Den här gången var det dock inte nödvändigtvis de stora namnen som gjorde jobbet för laget. Deras berömda anfallare Jürgen Klinsmann hade till exempel bara gjort två mål under turneringen. Istället var det lagarbete och organisation som ledde till Västtysklands seger.

En turnering fylld med dramatik

Fotbolls-VM 1990 var full av dramatik och spänning. Sverige slog ut favorittippade Brasilien i en av turneringens tidigare matcher, och finalen mellan Argentina och Västtyskland blev en stenhård match där det fanns gott om hårda tacklingar och tuffa dueller. Många av de stora fotbollsstjärnorna var också med och spelade, inklusive Diego Maradona, Michel Platini och Gary Lineker.

Sammanfattning

Så vilket land vann Fotbolls-VM 1990? Det var Västtyskland, som lyckades att slå Argentina i finalen för att ta hem sin tredje VM-titel. Även om Sverige inte lyckades vinna hela turneringen, så var det en imponerande prestation att ta sig till semifinalen. Västtysklands seger visade att det inte alltid är de stora namnen som är avgörande, utan snarare samarbete och organisation.