Vilket land vann Fotbolls-VM 1986?

Fotbolls-VM 1986 var en av de bästa turneringarna i VM: s historia. Turneringen hölls i Mexiko från 31 maj till 29 juni 1986 och varade i totalt 52 dagar. Den 13: e upplagan av Fotbolls-VM var också den första att använda sig av gult och rött kort för att straffa spelarna för allvarliga överträdelser. Men den stora frågan var vilket land som vann Fotbolls-VM 1986?

Argentina vann Fotbolls-VM 1986

Argentina var det lag som vann VM-turneringen 1986. Diego Maradona var lagkaptenen för det argentinska laget, och det var han som ledde dem till seger. Argentina krossade England i kvartsfinalen med 2-1 i en mycket kontroversiell match. I den första halvleken gjorde Maradona ett av de mest berömda målen i VM-historia, känd som “The Hand of God”. Han slog bollen med handen – något som domarna inte upptäckte – och Maradona fick det kontroversiella målet godkänt. I andra halvlek gjorde Maradona sedan ett legendariskt mål genom att dribbla förbi fem engelska spelare och målvakten för att göra 2-0 för Argentina.

Argentina vann sedan semifinalen mot Belgien med 2-0 och finalen mot Västtyskland med 3-2. Maradona var den stora stjärnan i finalen också genom att göra ett mål och ge en assist till Jorge Burruchaga. Med denna seger vann Argentina sin andra VM-titel (efter sin seger i 1978). De följde upp det flera år senare, när de vann Fotbolls-VM 1990 i Italien.

Komplexiteten av Fotbolls-VM 1986

Fotbolls-VM 1986 var en turnering som var full av höga förväntningar. Det var den första VM-turneringen efter det kontroversiella VM 1982 i Spanien. Dessutom var det den första VM-turneringen som hölls i Nord- eller Centralamerika. Många i fotbollsvärlden såg fram emot att se om det skulle vara möjligt att spela en sådan stor turnering i Mexiko.

Turneringen visade sig vara mycket framgångsrik, och det var mycket tack vare det fantastiska mexikanska folket. De var en stor faktor i att göra Fotbolls-VM 1986 till en av de mest minnesvärda turneringarna i historien.

Slutsats

Argentina var det lag som vann Fotbolls-VM 1986. Turneringen var en av de mest minnesvärda i VM: s historia, och det var mycket tack vare argentinaren Diego Maradona. Fotbolls-VM 1986 var också en mycket komplex turnering, men det visade sig vara en stor framgång. Mexiko visade att man kunde arrangera en stor turnering med stil och klass.