Vilket land vann Fotbolls-VM 1966?

Vi ska idag titta på den sjunde upplagan av Fotbolls-VM som hölls i England 1966. Detta mästerskap är känt för att förste gången ha använt sig av mållinjeteknologi. Men vem vann VM 1966? Vilket lag tog hem segern? Häng med så berättar vi allt du behöver veta.

Vinnaren av Fotbolls-VM 1966

Vinnaren av Fotbolls-VM 1966 var England! De besegrade Västtyskland med 4-2 i finalen som spelades på Wembley Stadium i London. Detta var första och hittills enda gången England har vunnit VM.

England tog ledningen i finalen genom en målgörare som kallas för “Wembley-målet”, där bollen träffade ribban och studsade ner på planen. Även om målet var ifrågasatt, godtog domaren det och England fortsatte att öka sin ledning.

Västtyskland reducerade till 2-1 i andra halvlek men England reagerade direkt genom att göra mål igen. Västtyskland gjorde sedan ytterligare en mål, men sedan avgjorde England matchen med ännu ett mål.

Förloraren av finalen, Västtyskland, var en av de länder som hade högsta sannolikheten att vinna i förväg. Även Brasilien och Portugal var bland favoriterna, men dessa lag eliminerades redan i gruppspelet respektive kvartsfinalen på grund av deras dåliga form.

Vägen till finalen

England behövde inte kvalificera sig till mästerskapet eftersom de var värdnationen för turneringen. Här följer en kort sammanfattning av hur de gick vidare till finalen:

Gruppspelet

England spelade tillsammans med Uruguay, Mexiko och Frankrike i Grupp 1. De vann gruppen efter två segrar och en oavgjord match:

  • England 0-0 Uruguay
  • England 2-0 Mexiko
  • England 2-0 Frankrike

Kvartsfinalen

England mötte Argentina i kvartsfinalen. Matchen var ökänd för att ha varit en hård och fysisk match där båda lagen fick en spelare utvisad. England vann med 1-0 efter ett mål av Geoff Hurst.

Semifinalen

England mötte Portugal i semifinalen. Portugal var en av favoriterna att ta hem mästerskapet men England var för starka och vann med 2-1. Bobby Charlton och Nobby Stiles gjorde målen för England.

Finalen

Tillslut mötte de då Västtyskland i finalen, och resten är historia!

Sammanfattning

Så vem vann Fotbolls-VM 1966? England tog hem segern i finalen mot Västtyskland med 4-2. Även om de mötte tufft motstånd under turneringen, lyckades de vinna mästerskapet för första gången i sin historia som värdnation.

Fotbolls-VM 1966 var ett historiskt mästerskap som bidrog till att göra sporten ännu mer populär runtom i världen. För England var det också en stor seger som gav nationen mycket att fira och som har satt avtryck i fotbollhistorien.