Vilket land vann Fotbolls-VM 1958?

Svaret på frågan om vilket land som vann Fotbolls-VM 1958 är Brasilien. I detta inlägg kommer vi beskriva detaljer kring denna mästerskap, bland annat vilka lag som deltog, varför mötet hölls i Sverige och hur många åskådare som närvarade.

Brazilien: Mästere från fotbolls-VM 1958

Brasilien, med sin legendariske Pelé som spelade första gången i VM, vann Fotbolls-VM 1958 i Sverige. Detta var första gången som VM hölls i Europa efter fyra tidigare turneringar som hölls i Sydamerika. Brasilien dominerade turneringen, och sammanlagt gjorde de 16 mål med hjälp av spelare som Didi, Vava, Garrincha och Pelé, vilket gav dem en seger över Sverige i finalen. Det var Brasiliens första VM-titel, och en av de mest imponerande i VM:s historia.

VM 1958: Lagen

VM 1958 hölls i Sverige och lockade deltagare från 16 länder runt om i världen. Dessa länder, som kvalificerade sig genom kvalificeringsturneringar, delades in i fyra grupper med fyra lag i varje grupp. Gruppkvalificeringarna ledde till kvartsfinaler, semifinaler och slutligen en finalmatch.

Lagen som deltog i turneringen var: Argentina, BRasilien, Österrike, Chile, Sovjetunionen, Tyskland, Frankrike, Mexiko, Skottland, Jugoslavien, Ungern, Wales, Paraguay, England, Uruguay och Västtyskland.

Varför i Sverige?

Sverige valdes som hemland för VM 1958 efter ett krav från FIFA (International Football Association) att Europa skulle ha sin tur att hålla mästerskapet. Efter fyra gånger att ha hållit VM-titeln, var det Brasiliens tur att visa upp sin styrka på den internationella arenan, och vad bättre plats att göra det på än i Europa. Sverige var väl lämpade för uppgiften, tack vare den första klassens infrastrukturen och tillräckligt stor kapacitet för gästerna på arenor över hela landet.

Åskådarantal vid VM 1958

Totalt sett hade VM 1958 en publik på nästan 800 000 åskådare, med en genomsnittlig publiknotering på 23 000 per match. Stockholms stadion, med en kapacitet på 50 000 åskådare, var platsen för finalen. Det fanns ett enormt intresse för fotboll i Sverige vid denna tid, så det var inte ovanligt att se fullsatt på arenorna, även under de tidiga omgångarna av turneringen.

Slutsats

VM 1958 var första gången som detta prestigefyllda fotbollsmästerskap hölls i Europa efter att ha hållits i Sydamerika fyra gånger. Brasilien vann sitt första VM-titel genom att dominera turneringen och besegra Sverige i finalen. Sverige valdes som värdland för mästerskapet på grund av sin goda infrastruktur och kapacitet. Över 800 000 åskådare närvarade under de 35 matcherna, vilket visar på hur stor populariteten för fotboll var på denna tid.