Vilket land har de bästa löparskorna?

De senaste åren har den tekniska utvecklingen varit väldigt snabb bland löparskor och just nu finns fler innovativa märken på marknaden än någonsin tidigare. Här hittar du nya aktörer från hela världen, där bland annat kinesiska skomärken som Li-Ning, Anta och 361 Degrees lanserat intressanta skomodeller det senaste året. 

Frågan om vilket land som har de bästa löparskorna är dock subjektivt och kan variera beroende på personliga preferenser, löpstil och vad man tycker är viktigt i en löparsko. 

Det finns ändå vissa länder med en stark tradition som är kända för att tillverka löparskor av hög kvalitet, ofta drivna av starka varumärken:

USA

Här finns några av världens mest kända sportskomärken som Nike, Brooks och New Balance. Dessa märken är kända för sin innovation, kvalitet och sitt breda utbud av produkter som passar olika löpstilar och fottyper.

I USA dominerar dessa märken löparsko-marknaden tillsammans med Under Armour och framförallt Nike är ett märke som drivit på utvecklingen bland löparskor de senaste åren.

Saucony är ett annat amerikanskt märke som tagit stora steg framåt inom produktutveckling bland sina löparskor och växer snabbt även på den svenska marknaden.

Tyskland

Känt för Adidas och Puma, två av de största sportmärkena globalt. Dessa varumärken är kända för sin kvalitet, tekniska innovationer och design. Vid sida om Nike är Adidas ett av världens starkaste märken bland löparskor.

Japan

Varumärken som ASICS och Mizuno är baserade här. Dessa märken är kända för sin känsla för detaljer, tekniska framsteg inom skodesign och fokus på komfort och hållbarhet. ASICS har tagit stora steg framåt inom produktinnovation och har satsat mycket på att få fram lättare och bekvämare modeller. ASICS trendar även med retro-modeller i “Street Fashion” just nu.

Frankrike

Ett av de senaste årens hetaste märken för löparskor är Hoka One One. Märket grundade 2009 i Annecy i Frankrike och förutom Europa, har märket haft en stark tillväxt i USA under det senaste året. Det är ett märke som har en stark följarskara med sina unika och väl dämpade löparskor. 

Schweiz

Ett av de märken för löparskor som vuxit snabbast under det senaste året är On Running som grundades i Schweiz 2010. Med sin unika design och intresset snabbt ökade deras löparskor. On Running har börjat satsa mer på dämpning under den senaste tiden och i många modeller frångått sin kännspaka “Cloud-design”, utan att för den delen lämna sitt arv och den design man blev känd för.

Storbritannien

Här finns märken som Inov-8, som specialiserar sig på skor för trailrunning och tuff terräng.

Italien

Känt för högkvalitativt hantverk och varumärken som Diadora, som erbjuder en rad löparskor som är kända för sin design och kvalitet. Detta märke har kommit lite i skymundan sedan 1990-talet då de var som starkast och i länder som Sverige ser du inte Diodora i många butiker numera.

Alla dessa länder har rykte om sig att tillverka löparskor av hög kvalitet, och det bästa valet handlar ofta om individuella preferenser när det gäller passform, komfort, löpstil och specifika behov. Det är alltid en bra idé att prova olika märken och stilar för att se vad som fungerar bäst för dina fötter och din löpstil.