Vilket land är sämst på fotboll?

Frågan om vilket land är sämst på fotboll kommer alltid kunna vara relativt subjektivt, men det finns i ett av världens minsta och mest avlägsna länder som sticker ut och har aldrig vunnit en enda international match, nämligen: Kiribati.

Kiribati: En liten önation i Stilla havet

Kiribati är en liten önation i Stilla havet som ligger mellan Hawaii och Australien. Det består av 32 öar spridda över tre miljoner kvadratkilometer hav och har en befolkning på drygt 100 000 personer. Trots sin ringa storlek har landet gjort avtryck i den globala fotbollen genom att konsekvent placera sig bland världens bottenlag.

Kiribatis fotboll förr och nu

Kiribati gick med i FIFA (International Football Associations) 1998 men har ännu inte kvalificerat sig till några större internationella turneringar sedan dess. Enligt FIFA:s ranking från juni 2020 var deras högsta placering 198:e plats av 211 landslag, vilket gör dem till en av de minst framgångsrika fotbollsnationerna i historien! Under hela sin FIFA-karriär har laget bara vunnit två matcher, båda mot Tuvalu, en annan liten önation med begränsade resurser som också har presterat dåligt i internationella tävlingar.

Orsaker till dåliga resultat

Så vad är det som gör Kiribati så dåligt på fotboll? En faktor kan vara att många av de ungdomar som bor där inte har tillgång till idrottsanläggningar eller tränare av hög kvalitet, vilket begränsar deras möjligheter att utveckla de färdigheter som krävs för internationella framgångar. På grund av avståndet till andra stora fotbollsnationer och bristen på ekonomiska resurser har de dessutom inte haft samma exponering eller möjligheter att delta som mer utvecklade länder som Brasilien eller Spanien, som har mycket större framgång när det gäller fotbollsframgångar.

Slutsats: Det sämsta fotbollslandet är…

Sammanfattningsvis är Kiribati ett av de länder som tyvärr innehar titeln “sämst” när det gäller att spela fotbollsmatcher på internationell nivå i dag, trots de ansträngningar som denna lilla nations hängivna spelare och personal har gjort. Trots det faktum att oddsen är ställda mot dem ger de varje match allt de kan varje gång de tar sig in på planen!