Vilka länder har vunnit VM i fotboll?

Undrar du vilka länder som har vunnit världsmästerskapen i fotboll genom historien? Svaret kanske inte är vad du förväntar dig. Från Uruguay till Tyskland har det funnits sammanlagt sexton vinnande nationer i alla tjugoen turneringar som hållits sedan 1930.

Uruguay är den första FIFA World Cup-mästaren.

Det första landet att vinna turneringen var Uruguay 1930, som senare skulle bli tvåfaldiga mästare genom att också ta hem segern 1950. Den första turneringen hölls mellan juli och augusti 1930 och innehöll tretton lag från tre olika kontinenter – Sydamerika, Europa och Nordamerika – och fyra nya lag lades till 1934.

Italien: Två titlar i rad på hemmaplan och utomlands

Italien blev den andra nationen att vinna en mästerskapstitel när de segrade 1934 på hemmaplan. De upprepade sin framgång vid 1938 års turnering i Frankrike innan deras svit tog slut med ett nederlag mot Brasilien vid 1950 års tävling som arrangerades av Uruguay.

Västtyskland: Tre segrar i fem finaler

Västtyskland tog över Italiens mantel som vinnare i rad genom att ta hem titlar 1954, 1974 och 1990, respektive, och slutade två gånger som tvåa (1966 och 1982) på vägen också! Under denna tidsperiod ställdes de mot Ungern (1954), Nederländerna (1974) och Argentina (1990).

Brasilien: “Verde Amarela” regerade fyra gånger

Brasilien är utan tvekan ett av fotbollens mest ikoniska landslag, vilket till stor del beror på dess imponerande resultat på den globala scenen under de senaste decennierna, särskilt att de blev femfaldiga vinnare efter att ha lyft troféer i följd från 1958-1970! Detta placerar dem på samma nivå som det europeiska stormakten Italien, som har vunnit fyra gånger vardera hittills, även om de bara möttes en gång under slutspelet (1982).

England var det fjärde värdlandet att vinna på hemmaplan 1966.

Om man bara tar hänsyn till värdskapet rankas England på fjärde plats bland alla mästarnationer, vilket gör det till det tredje värdland som någonsin vunnit en trofé, när de besegrade Västtyskland med 4-2 på hemmaplan 1966!Med tanke på att Västtyskland tidigare hade slagit dem med 6-3 i gruppspelet tidigare samma år har denna match gått till historien som en av de största omstörtningarna i världsmästerskapets historia…

Argentina och Frankrike är de senaste vinnarna att ansluta sig till elitkretsen.

Båda tog hem segern över de regerande mästarna Västtyskland, Argentina 1978 och Frankrike 1998, vilket har lett till det nuvarande antalet vinnande nationer som vi nu känner till, nämligen Brasilien, Italien, Uruguay, Argentina, England, Frankrike och Västtyskland. Med detta sagt är det dock fortfarande osannolikt att något enskilt lag kommer att överträffa Brasiliens rekord inom kort, om man ser framåt mot de kommande årens upplagor.

Tyvärr har Sverige inga segrar i bakfickan, men med lite tur kanske vårt svenska damlandslag kamma hem en seger i dam-fotbolls VM 2023? Vi håller fingrarna!