Vilka länder firar trettondagen?

Vilka länder firar trettondagen? Trettondagen är en religiös högtid som firas av kristna runt om i världen. I den västerländska kalendern faller trettondagen den 6 januari varje år och den markerar slutet på julhelgen. Under trettondagen hyllas de tre vise männen eller de heliga tre konungarna som enligt kristen tradition besökte Jesusbarnet med gåvor.

Trettondagen är inte en allmän helgdag i alla länder, men det är en viktig högtid i många kulturer runt om i världen. Nedan följer en lista över länder som firar trettondagen:

Spanien och Latinamerika

Trettondagen är en av de största högtiderna i Spanien och andra latinamerikanska länder. Där heter högtiden “Día de los Reyes Magos” (De tre vise männens dag) och firas med parader, fyrverkerier och mycket festligheter. Traditionellt sett ger man också varandra presenter på denna dag, och många städer och byar anordnar festligheter med mat, dryck och dans.

Tyskland och Österrike

I Tyskland och Österrike är trettondagen, som kallas “Dreikönigstag”, en allmän helgdag. Denna dag firas med processioner och gudstjänster, och många barn klär ut sig till de heliga tre konungarna. Ett annat vanligt inslag är att man sjunger så kallade “stjärnsånger” och går runt till grannar och vänner och samlar in pengar till välgörenhet.

Italien

Trettondagen är också en viktig högtid i Italien, där den kallas “La Befana” efter en gammal sagokvinna som delade ut presenter till barnen. Traditionellt sett är det på trettondagen som barnen får sina julklappar, och många städer och byar anordnar parader och festligheter.

Frankrike

I Frankrike är trettondagen en mindre högtid, men den firas ändå på många platser runt om i landet. Där kallas högtiden “Fête des Rois” (Kungarnas fest), och man äter en speciell kaka, “galette des rois”, som innehåller en liten figur. Den som får figuren i sin bit av kakan blir “kung” för dagen och får bära en krona.

Andra länder

Trettondagen firas även i andra länder runt om i världen, till exempel i Schweiz, Belgien, Portugal, Polen och Mexiko. Ofta är det en mindre högtid med färre traditioner och ceremonier, men högtiden är ändå viktig för många kristna.

Vanliga Frågor

Vilken är den viktigaste delen av trettondagen?

Den viktigaste delen av trettondagen är firandet av ankomsten av de tre vise männen till Jesusbarnet i Betlehem.

Varför är trettondagen en viktig högtid för kristna?

Trettondagen är en viktig högtid för kristna eftersom den markerar ankomsten av de tre vise männen till Jesusbarnet, vilket symboliserar att Jesus är Guds son och frälsare.

Vilka andra namn kallas trettondagen?

Trettondagen kallas också “tjugondag jul” eller “epifani”.

Hur firas trettondagen runt om i världen?

Trettondagen firas på olika sätt runt om i världen, inklusive parader, processioner och traditionella måltider.

I vilka länder firar man trettondagen?

Trettondagen är en religiös högtid som firas av kristna runt om i världen.

Läs relaterade artiklar:

1 thought on “Vilka länder firar trettondagen?”

Comments are closed.