Eftersom EU är en av de mest betydande ekonomiska och politiska enheterna i världen idag, lockar det många närliggande länder till att gå med i unionen eller åtminstone att etablera ett nära samarbete med den. Ett sådant samarbete där länder samarbetar inom ekonomi och politik är EES, eller det Europeiska Ekonomiska Samarbetet. Men vilka länder ingår i EES, och varför valde de att etablera detta samarbete? I denna artikel ska vi diskutera dessa frågor och mer.
Vad är EES?
Det Europeiska Ekonomiska Samarbetet, EES, är ett samarbetsfördrag som skapades för att reglera ekonomiska och politiska relationer mellan EU och dess partnerländer i Europa. EES skapades för att ge länder som inte var intresserade av ett fullständigt medlemskap i EU möjligheten att ha ett nära samarbete med unionen. Genom EES delar länderna en inre marknad samtidigt som de behåller självständigheten inom andra politiska områden som säkerhet och utrikespolitik.
Vilka länder ingår i EES?
Följande länder är medlemmar i EES:
- Island
- Liechtenstein
- Norge
Dessa länder ingår inte i EU men jobbar ändå aktivt med unionen inom flera områden genom EES. Dessa länder valde att etablera ett samarbete med EU på grund av de fördelar det innebär att ha en nära koppling till en viktig politisk och ekonomisk enhet som EU. Som deltagare i EES har medlemsländerna tillgång till den inre marknaden, inklusive fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital mellan länderna.
Varför anslöt sig Island, Liechtenstein och Norge till EES?
Island, Liechtenstein och Norge valde att gå med i EES för flera skäl. Eftersom de ligger geografiskt nära EU-länderna, ville de ha en nära relation inom handelsområdet och för att förbättra ekonomin. Dessa länder har också en hög grad av ekonomisk integration med EU och kan därmed dra nytta av att vara en del av EU:s inre marknad.
Vilka fördelar har medlemsländerna i EES?
Som medlemmar i EES har Island, Liechtenstein och Norge tillgång till EU:s inre marknad, vilket innebär följande fördelar:
- Fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital mellan länderna.
- Samma konkurrensregler som EU-länderna.
- Tillgång till EU:s forsknings- och utvecklingsprogram såsom Horizon 2020.
- Möjlighet att till exempel delta i EU:s digitala inre marknad genom samarbete inom handeln, säkerhet och andra områden.
Slutsats
Efter att ha diskuterat vad EES står för och vilka länder som är medlemmar, kan vi konstatera att EES är en viktig samarbetsenhet för länder som vill arbeta tillsammans med EU utan att vara fullständiga medlemmar. Island, Liechtenstein och Norge har alla valt att ansluta sig till EES för att dra nytta av det ekonomiska och politiska samarbetet med EU och delar nu en inre marknad med EU-länderna. På detta sätt har de också fått tillgång till EU:s forskningsprogram och kan samarbeta inom flera områden.
Vanliga frågor och svar
Det Europeiska Ekonomiska Samarbetet, EES, är ett samarbetsfördrag som skapades för att reglera ekonomiska och politiska relationer mellan EU och dess partnerländer i Europa.
Island, Liechtenstein och Norge är medlemmar i EES.
Dessa länder ligger geografiskt nära EU-länderna och ville ha en nära relation inom handelsområdet och för att förbättra ekonomin. De har också en hög grad av ekonomisk integration med EU och kan dra nytta av att vara en del av EU:s inre marknad genom EES.
Medlemsländerna har tillgång till EU:s inre marknad, vilket innebär fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital mellan länderna, konkurrensregler som EU-länderna och tillgång till EU:s forskningsoch utvecklingsprogram.
Läs Relaterade Artiklar: