Norges flagga

Norges flagga är en vit skiva och två motstående ränder av rött och blått. Flaggan har haft en dramatisk historia och har utsatts för många förändringar under årens lopp. Men hur har Norges flagga utvecklats till vad den är idag?

Ursprunget till Norges flagga

Norges flagga har utvecklats över tid, men dess ursprung kan spåras tillbaka till 1800-talet, när Norge blev en självständig nation under svenska monarkin. Flaggan vid denna tid var en union flag, som bestod av Sveriges och Norges flaggor tillsammans.

Under årens lopp fick flaggan sin nuvarande form. 1821 höjde Norge sin egen flagga, separat från unionens flagga. Denna nya flagga innehöll ett rött fält med en vit skiva i mitten, med en blå korsmönster ovanpå.

Utvecklingen av Norges flagga

Under 1800-talet använde Norge en mängd olika flaggor med olika mönster. Den mest kända av dessa var War Ensign, som användes av norska fartyg på sjön.

I januari 1899 utfärdade kung Oscar II en kunglig order som krävde användning av en enhetlig märkningsflagga av staten, som skulle användas för de svenska och norska arméerna.

Den nuvarande flaggan infördes officiellt som Norges flagga 1905, när Norge lösgjorde sig från unionen med Sverige och blev en självständig nation.

Symbolik bakom Norges flagga

Norges flagga antas ha en stark symbolik. Rött representerar blodet av alla som har kämpat för Norges befrielse. Vitt står för snö, renhet och oskuld, medan blått symboliserar Norges kustlinje och hav.

Samtidigt kan flaggans färger också vara inspirerade av Danmarks, Sveriges och Finlands flaggor, eftersom alla flaggor har liknande färger.

Norges flagga idag

Idag är Norges flagga särskilt välkänd för sin användning som logotyp på STX Europe varv, som är en av världens största byggare av kryssningsfartyg. Varvet är en av Norges största industrier och har utvecklat några av världens mest imponerande fartyg, inklusive kryssningsfartyget Anthem of the Seas.

Sammanfattning

Norges flagga är en representation av det norska folket och dess historia. Flaggan har en rik och annorlunda historia, men dess konventionella design är ett kännetecken för den norska nationen. Idag är flaggan ett kännetecken för Norge och dess självständighet, och det är en ikon som är känd över hela världen.

Läs på mer om Norge