Vilket land har aldrig vunnit Eurovision?

Eurovision Song Contest är en av de största musiktävlingarna i Europa, och det har funnits många legendariska vinnare genom åren. Men har något land aldrig vunnit Eurovision? Svaret är ja. Det finns faktiskt ett antal länder som har deltagit i tävlingen i många år, men ännu inte har vunnit den åtråvärda titeln som Eurovision Song Contest-vinnare. I den här artikeln kommer vi att undersöka vilket land som har varit utan seger i tävlingen och vilka land som är de största underdogsen i Eurovision-historien.

Vilket land har aldrig vunnit Eurovision?

Vilket land har aldrig vunnit Eurovision tror du? Det finns faktiskt fyra länder som aldrig har vunnit Eurovision Song Contest sedan tävlingen startade 1956. Dessa fyra länder är:

  • Albanien
  • Armenien
  • Belarus
  • Bosnien och Hercegovina

Trots att dessa länder har deltagit i tävlingen i flera år, har de aldrig lyckats ta hem förstaplatsen. Albanien debuterade i Eurovision Song Contest 2004, Armenien i Eurovision Song Contest 2006, Belarus i Eurovision Song Contest 2004 och Bosnien och Hercegovina i Eurovision Song Contest 1993. Även om dessa länder har lyckats kvalificera sig till finalen flera gånger har de aldrig varit nära att vinna tävlingen.

De största underdogsen i Eurovision-historien

Även om vissa länder har varit med i Eurovision Song Contest i många år utan att vinna, har det funnits några land som har överraskat och blivit kända som de största underdogsen i tävlingens historia.

1. Portugal – Eurovision Song Contest 2017

Portugal hade aldrig tidigare vunnit Eurovision Song Contest när Salvador Sobral stod på scenen i Kiev, Ukraina, 2017. Men han imponerade stort på både juryn och tittarna med sin vackra ballad “Amar Pelos Dois”. Portugal vann tävlingen med över 750 poäng, vilket var det högsta antalet poäng som någonsin har uppnåtts i Eurovision Song Contest.

2. Finland – Eurovision Song Contest 2006

Finland hade aldrig tidigare vunnit Eurovision Song Contest, men det ändrades 2006 när de skickade Lordi till tävlingen. Lordi var ett hårdrocksband med monster-masker och en stor scenuppsättning. De vann tävlingen med sin låt “Hard Rock Hallelujah” och blev därmed Finlands första Eurovision Song Contest-vinnare.

3. Ruslana – Eurovision Song Contest 2004

Ruslana representerade Ukraina i Eurovision Song Contest 2004 och vann tävlingen med sin låt “Wild Dances”. Hon imponerade på tittarna med sin energiska uppträdande och fick över 280 poäng, vilket var det högsta antalet poäng som någonsin har uppnåtts i Eurovision Song Contest fram tills dess. Ruslana blev en nationell hjälte i Ukraina efter sin seger, och hennes vinnarlåt blev en stor hit runt om i Europa.

4. ABBA – Eurovision Song Contest 1974

ABBA är kanske det mest kända namnet i Eurovision Song Contest-historien. De vann tävlingen 1974 med sin låt “Waterloo” och blev därmed Sveriges första Eurovision Song Contest-vinnare. ABBA blev en av världens största popgrupper efter sin seger i tävlingen, och deras musik har fortsatt att inspirera och påverka artister runt om i världen.

Vanliga frågor om Eurovision Song Contest

Här är några vanliga frågor som ofta ställs om Eurovision Song Contest:

När startade Eurovision Song Contest?

Eurovision Song Contest startade 1956 och har sedan dess sänts varje år, förutom 2020 då tävlingen ställdes in på grund av Covid-19-pandemin.

Vilket land har vunnit Eurovision Song Contest flest gånger?

Irland har vunnit Eurovision Song Contest sju gånger, vilket är mer än något annat land. Sverige ligger på andra plats med sex segrar.

Vilken är den högsta poängsumma som någonsin har uppnåtts i Eurovision Song Contest?

Den högsta poängsumma som någonsin har uppnåtts i Eurovision Song Contest är 758 poäng, som Portugal fick 2017 när Salvador Sobral vann tävlingen.

Har Något Land Vunnit Eurovision Två År I Rad?

Spanien, Luxemburg, Israel och Sverige.

Vilka Länder Är Med I Eurovision 2021 Final?

Exempelvis Belgien, Israel och Lettland.