Eurovision Song Contest 2022: Deltagare & Final

Eurovision Song Contest 2022-finalen närmar sig, och vi kan inte vänta med att se vilka som kommer att ta hem det eftertraktade priset i år! Det finns många spännande artister som kommer att delta i år, och i denna artikel ska vi titta närmare på varje deltagande land och deras bidrag.

Vilka Eurovision Song Contest 2022 deltagare är i Final?

Eurovision Song Contest är en av världens största musik- och TV-evenemang. Det startade 1956 och har sedan dess blivit en årlig tradition för många europeiska länder. Eurovision-finalen sänds i hela världen och har över 200 miljoner tittare varje år.Här är alla Eurovision Song Contest 2022 deltagare som tagit sig hela vägen till final:

 1. Tjeckien, We Are Domi: “Lights off” Tjeckien skickar We Are Domi med låten “Lights off”. Det är en spännande poplåt som handlar om att ta avstånd från det som håller en nere och ta kontroll över sitt eget liv. Låten är en catchy och upplyftande låt som säkert kommer att fånga publikens uppmärksamhet.
 2. Rumänien, WRS: “Llámame” Rumänien skickar WRS med låten “Llámame”. Låten är en energisk poplåt med influenser från både latinamerikansk och elektronisk musik. Texten handlar om att ha roligt och dansa natten lång, och det är svårt att inte ryckas med av den här låten.
 3. Portugal, Maru: “Saudade, saudade” Portugal skickar Maru med låten “Saudade, saudade”. Det är en vacker ballad som handlar om saknad och längtan. Marus röst är kraftfull och fylld med känsla, och den här låten kommer säkert att röra många tittare.
 4. Finland, The Rasmus: “Jezebel” Finland skickar The Rasmus med låten “Jezebel”. Det är en rocklåt med starka gitarriff och en tung bas. Texten handlar om en farlig kvinna som lockar män in i sin värld av synd och fördärv. Det här är definitivt ett bidrag som kommer att väcka uppmärksamhet.
 5. Schweiz, Marius Bear: “Boys do cry” Schweiz skickar Marius Bear med låten “Boys do cry”. Det är en ballad som handlar om att det är okej att visa känslor och gråta ibland. Marius röst är mjuk och fylld med känsla, och den här låten kommer att röra många tittare.
 6. Frankrike, Alvan & Ahez: “Fulenn” Frankrike skickar Alvan & Ahez med låten “Fulenn”. Det är en spännande låt med influenser från både fransk folkmusik och elektronisk musik. Texten handlar om att våga gå sin egen väg och att inte låta någon annan bestämma över en. Det här är definitivt ett bidrag som sticker ut från mängden.
 7. Norge, Subwoolfer: “Give that wolf a banana” Norge skickar Subwoolfer med låten “Give that wolf a banana”. Det är en humoristisk låt med en udda text som handlar om att ge en varg en banan. Låten är en mix av olika musikstilar och är definitivt ett bidrag som kommer att göra tittarna glada
 8. Armenien, Rosa Linn: “Snap” Armenien skickar Rosa Linn med låten “Snap”. Det är en poplåt med influenser från både R&B och elektronisk musik. Texten handlar om att leva i nuet och att inte bry sig om vad andra tycker eller säger. Det här är definitivt en låt som kommer att få folk att dansa.
 9. Italien, Mahmood & Blanco: “Brividi” Italien skickar Mahmood & Blanco med låten “Brividi”. Det är en vacker ballad med starka känslor och en gripande text. Mahmood och Blancos röster harmoniserar perfekt tillsammans, och den här låten kommer att röra många tittare.
 10. Spanien, Chanel: “Slowmo” Spanien skickar Chanel med låten “Slowmo”. Det är en lugn och avslappnande låt med influenser från både R&B och soulmusik. Texten handlar om att ta det lugnt och att njuta av livet, och det är svårt att inte bli avslappnad av den här låten.
 11. Nederländerna, S10: “De diepte” Nederländerna skickar S10 med låten “De diepte”. Det är en gripande ballad med starka känslor och en text som handlar om att kämpa mot ens inre demoner. S10:s röst är kraftfull och fylld med känsla, och den här låten kommer säkert att röra många tittare.
 12. Ukraina, Kalush Orchestra: “Stefania” Ukraina skickar Kalush Orchestra med låten “Stefania”. Det är en energisk låt med influenser från både rockmusik och folkmusik. Texten handlar om att tro på sig själv och att kämpa mot motgångar. Det här är definitivt ett bidrag som kommer att få publiken att dansa.
 13. Tyskland, Malik Harris: “Rockstars” Tyskland skickar Malik Harris med låten “Rockstars”. Det är en poplåt med influenser från både R&B och elektronisk musik. Texten handlar om att leva livet som en rockstjärna och att ta chanser. Låten är en catchy och upplyftande låt som säkert kommer att fånga publikens uppmärksamhet.
 14. Litauen, Monika Liu: “Sentimentai” Litauen skickar Monika Liu med låten “Sentimentai”. Det är en vacker ballad med starka känslor och en gripande text. Monika Lius röst är mjuk och fylld med känsla, och den här låten kommer att röra många tittare.
 15. Azerbajdzjan, Nadir Rustamli: “Fade to black” Azerbajdzjan skickar Nadir Rustamli med låten “Fade to black”. Det är en rocklåt med starka gitarriff och en tung bas. Texten handlar om att kämpa mot mörkret och att hitta ljuset. Det här är definitivt ett bidrag som kommer att väcka uppmärksamhet.
 16. Belgien, Jérémie Makiese: “Miss you” Belgien skickar Jérémie Makiese med låten “Miss you”. Det är en gripande ballad med starka känslor och en text som handlar om att sakna någon. Jérémie Makieses röst är kraftfull och fylld med känsla, och den här låten kommer säkert att röra många tittare.
 17. Grekland, Amanda Georgiadi Tenfjord: “Die together” Grekland skickar Amanda Georgiadi Tenfjord med låten “Die together”. Det är en energisk poplåt med influenser från både disco och funk. Texten handlar om att leva livet och att inte ta någonting för givet. Låten är en catchy och upplyftande låt som säkert kommer att fånga publikens uppmärksamhet.
 18. Island, Systur: “Med hækkandi sol” Island skickar Systur med låten “Med hækkandi sol”. Det är en lugn och avslappnande ballad med en vacker text om naturen och livet på Island. Sysurs röster harmoniserar perfekt tillsammans, och den här låten kommer säkert att röra många tittare.
 19. Moldavien, Zdob si Zdub & Advahov Brothers: “Trenuletul” Moldavien skickar Zdob si Zdub & Advahov Brothers med låten “Trenuletul”. Det är en energisk låt med influenser från både rockmusik och folkmusik. Texten handlar om att resa och upptäcka nya platser. Det här är definitivt ett bidrag som kommer att få publiken att dansa.
 20. Sverige, Cornelia Jakobs: “Hold me closer” Sverige skickar Cornelia Jakobs med låten “Hold me closer”. Det är en lugn och avslappnande ballad med en vacker text om kärlek och närhet. Cornelia Jakobs röst är mjuk och fylld med känsla, och den här låten kommer att röra många tittare.
 21. Australien, Sheldon Riley: “Not the same” Australien skickar Sheldon Riley med låten “Not the same”. Det är en poplåt med influenser från både R&B och elektronisk musik. Texten handlar om att vara sig själv och att inte låta andra styra ens liv. Låten är en catchy och upplyftande låt som säkert kommer att fånga publikens uppmärksamhet.
 22. Storbritannien, Sam Ryder: “Space man” Storbritannien skickar Sam Ryder med låten “Space man”. Det är en energisk poplåt med influenser från både rockmusik och elektronisk musik. Texten handlar om att vara annorlunda och att hitta sin plats i världen. Det här är definitivt ett bidrag som kommer att väcka uppmärksamhet.
 23. Polen, Ochman: “River” Polen skickar Ochman med låten “River”. Det är en vacker ballad med starka känslor och en gripande text. Ochmans röst är kraftfull och fylld med känsla, och den här låten kommer att röra många tittare.
 24. Serbien, Konstrakta: “In corpore sano” Serbien skickar Konstrakta med låten “In corpore sano”. Det är en energisk rocklåt med starka gitarriff och en tung bas. Texten handlar om att ta hand om sin kropp och att leva ett hälsosamt liv. Det här är definitivt ett bidrag som kommer att få publiken att dansa.
 25. Estland, Stefan: “Hope” Estland skickar Stefan med låten “Hope”. Det är en lugn och avslappnande ballad med en vacker text om hopp och att tro på sig själv. Stefans röst är mjuk och fylld med känsla, och den här låten kommer att röra många tittare.

Sammanfattningsvis är det tydligt att Eurovision Song Contest 2022-finalen kommer att bli en spännande och underhållande upplevelse. Det finns en bredd av musikstilar och teman, och det är svårt att förutsäga vilket bidrag som kommer att ta hem segern. Vi ser fram emot att se vilket land som kommer att bli årets vinnare!

Hur avgörs finalisterna?

I Eurovision-finalen används två olika röstningssystem, och här är allt du behöver veta om hur det fungerar. Först presenteras rösterna från de nationella juryerna, vilka består av fem personer från musikbranschen i varje land. Dessa poäng sätts baserat på en av repetitionerna och juryn har alltså redan bestämt sig innan tv-tittarna.

Vanliga frågor och svar (FAQ)

Vad är Eurovision Song Contest?

Eurovision Song Contest är en årlig musiktävling där länder från hela Europa (och även Australien) tävlar med en originalkomponerad låt. Tävlingen har funnits sedan 1956 och har blivit en av de största musiktävlingarna i världen.

Vilket land har vunnit Eurovision Song Contest flest gånger?

Irland har vunnit Eurovision Song Contest sju gånger, vilket är det högsta antalet segrar för något land.

Vilket land arrangerar Eurovision Song Contest 2022?

Eurovision Song Contest 2022 kommer att arrangeras av Italien, efter att de vann tävlingen 2021.

Hur väljer länderna sina bidrag till Eurovision Song Contest?

Varje land har sin egen nationella uttagning där artister och låtskrivare tävlar om att få representera sitt land i Eurovision Song Contest.

När kommer Eurovision Song Contest 2022-finalen att äga rum?

Eurovision Song Contest 2022-finalen kommer att äga rum den 14 maj 2022.