Vilket land äter mest vegetariskt?

Frågan om vilket land som äter flest vegetarianer har ställts ofta under de senaste åren. Svaret på denna fråga kan överraska dig: Indien. Indien har länge haft en stark kultur och tradition av att äta huvudsakligen vegetarisk mat, och mer än 40 procent av befolkningen följer en vegetarisk kost.

En rik historia av vegetarianism i Indien

Indiens rika historia och kultur har lett till att vegetarisk kost har varit populär inom landets gränser i århundraden. Även om kött konsumeras i vissa regioner är många traditionella indiska rätter veganska eller vegetarvänliga, till exempel dal (en linsbaserad maträtt), idli (riskakor), dosas (linsflarps), sambar (grönsaksgryta) och biryani (risbaserad maträtt).

Förutom dessa basrätter finns det också ett överflöd av andra läckra veganska eller vegetariska alternativ i hela Indien, bland annat curryrätter, chutneys och parathas – alla gjorda utan animaliska produkter. Dessutom används växtproteiner som bönor, baljväxter och nötter i stor utsträckning i det indiska köket, liksom mejeriprodukter som paneerost eller ghee-klarerat smör. Dessa ingredienser ger viktiga näringsämnen samtidigt som de är fria från köttkonsumtion – vilket gör dem perfekta för vegetarianer som väljer att inte äta animaliska biprodukter.

Vegetarianism ökar på alla områden

Det är ingen hemlighet att samhället i stort blir alltmer medvetet om sina hälsoval när det gäller vad de stoppar i sina kroppar – inklusive livsmedelsval som har att göra med djurskyddsfrågor också. Detta har resulterat i en ökning av veganismen globalt under de senaste decennierna – men särskilt i Indien på grund av dess djupa kulturella rötter som är förknippade med köttfria kostvanor sedan antiken inom de båda religiösa traditionerna hinduism och jainism bland annat. Med denna ökade medvetenhet kan vi förvänta oss att ännu fler människor vänder sig till växtbaserade alternativ när det är dags för måltider – oavsett om det är ute på restauranger eller om de lagar mat i hemköket.

Inverkan på hälsan

Att äta mestadels växtbaserat bidrar inte bara till att minska vårt ekologiska fotavtryck genom att minska utsläppen i samband med boskapsuppfödning, utan forskningen visar också på många hälsofördelar! Studier har visat att de som följer en huvudsakligen lakto-ovo-vegetarisk kost vanligtvis har lägre andel fetma och hjärtsjukdomar samt högre intag av antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer än sina köttätande motsvarigheter! Att anta kostvanor som liknar dem som historiskt sett finns i den indiska kulturen kan potentiellt minska riskfaktorerna för kroniska sjukdomar som ofta förekommer i västvärlden idag…

Slutsats: Indien äter mest vegetariskt

Sammanfattningsvis är svaret på frågan om vilket land som äter flest grönsaker utan tvekan: Indien! Landet har hållit fast vid sitt kulturarv och sina kulinariska kulturer i flera generationer och fortsätter att visa vägen över hela världen när det gäller att anamma en hälsosammare livsstil genom att införa en till stor del växtbaserad kost. Genom att göra detta skördar indierna otaliga fördelar när det gäller hälsa samtidigt som de bidrar till att bevara miljöbalansen. Det ser därför ut som om trenden bort från att konsumera för mycket kött bara kommer att fortsätta att växa sig starkare i framtiden!