Vilket land äter mest pizza?

Vet du vilket land som äter mest pizza? Det är en intressant fråga som många har funderat på. Svaret kanske överraskar dig: Norge äter mer pizza än något annat land i världen.

Norges aptit på pizza

Norge har en stor aptit på pizza; landet överträffar alla andra länder när det gäller konsumtion per capita av denna populära maträtt. Enligt forskning som utförts av Euromonitor International äter norrmännen i genomsnitt 7 kilo pizza varje år – mer än någon annan nation på jorden!

Pizzans historia i Norge

Pizza har varit en del av den norska kulturen sedan 1960-talet då italienska restauranger började öppna runt om i landet. Sedan dess har norrmännen omfamnat pizzan som sin egen – och integrerat den i sina egna kulinariska traditioner med sina signaturbeläggningskombinationer som räkor och bananpeppar eller renkorv och svamp! Detta är logiskt med tanke på hur mycket fisk och skaldjur som konsumeras i Norge – fisk kan lätt användas som pålägg på pizzor också.

Faktorer som bidrar till hög konsumtion av pizza i Norge

Flera faktorer bidrar till varför norrmännen konsumerar så många pizzor jämfört med andra nationer. Till exempel spelar bekvämligheten en stor roll; frysta pizzor är lätt tillgängliga i livsmedelsbutiker i hela landet, vilket gör dem tillgängliga även i landsbygdsområden där det kanske inte finns många restauranger i närheten som serverar färska pizzor.

Dessutom är det ganska dyrt att äta ute på restaurang på grund av de höga skatterna på mat som serveras utanför hemmet, vilket innebär att beställning av hämtmat ofta blir ett billigare alternativ för upptagna familjer som letar efter en snabb måltidslösning under vardagar när tiden är knapp men hungern består!

Slutligen gör leveranstjänster som Domino’s det möjligt att få varma nygjorda pizzor direkt från ugnen bara några få klick bort – något som säkerligen bidrar till att ge en fördel gentemot konkurrensen från alternativ som inte är pizzor, t.ex. hamburgare eller kebab, som finns tillgängliga via olika snabbmatskedjor som är verksamma i Norge idag.

Slutsats

Sammanfattningsvis, om du undrar vilket land som äter mest pizza, så är det Norge som gäller! Med sin bekväma tillgång till frysta pizzor som köps i livsmedelsbutiker, kostsamma restaurangmåltider som driver efterfrågan mot hämtmat och effektiva leveranssystem som gör att varma pizzor bara är några få klick bort – är det inte svårt att se varför de leder packet när det gäller årlig konsumtion per capita bland alla nationer i världen.