Vilket land äter mest bearnaisesås?

När det gäller att ta reda på vilket land som äter mest bearnaisesås finns det ett svar – Frankrike. Fransmännen är kända för sin kärlek till såser och många klassiska recept kommer från detta europeiska land. Béarnaisesåsen skapades första gången 1836 och blev snabbt populär i hela Frankrike tack vare sin unika smakkombination av smör, schalottenlök, dragon och vitvinsvinäger.

Historia om Béarnaisesås

Béarnaisesåsen har sitt ursprung i Paris på den berömda restaurangen Le Pavillon under kung Louis-Philippe I:s regeringstid. Sedan dess har den blivit en vanlig krydda som används till stekrätter i hela Europa och även utanför Europa. Ordet “béarnais” hänvisar till ett område i närheten av Pau i sydvästra Frankrike där traditioner i samband med mat fortfarande är starka.

Frankrikes uppskattning av såser

Frankrike är känt över hela världen som ett kulinariskt kraftpaket som uppskattar alla typer av såser – inte bara béarnaise! Andra klassiska franska såser är majonnäser (aioli), hollandaises och veloutéer gjorda på buljonger eller grädde tillsammans med örter och kryddor som timjan eller lagerblad för att öka smakkomplexiteten.

Dessa mångsidiga tillbehör kan serveras kalla eller varma över kött som oxfilébiffar eller fiskfiléer som lax, vilket gör dem till en viktig del av varje välfyllt skafferi i köket!