Vilket land äter mest bananer?

Frågan om vilket land som äter flest bananer är vanlig. Svaret är Indien, vilket det har varit under en längre tid. Indien leder överlägset när det gäller den totala banankonsumtionen, med en beräknad årlig konsumtion på över 20 miljoner ton per år.

Bananförbrukning i Indien

Indiens höga banankonsumtion kan tillskrivas dess stora befolkning och dess affinitet för frukten. Bananer är allmänt tillgängliga i hela Indien och äts ofta råa eller tillagade i olika rätter som curries och desserter. De spelar också en viktig roll vid religiösa ceremonier och festivaler, vilket ytterligare ökar deras popularitet bland indierna.

Andraplats för banankonsumenter

Även om inget annat land är i närheten av att matcha Indiens konsumtionsnivå finns det fortfarande flera länder som äter en betydande mängd bananer varje år. Filippinerna kommer på andra plats med cirka 11 miljoner ton som konsumeras årligen, följt av Kina (10 miljoner), Indonesien (7 miljoner), Brasilien (6 miljoner) och Nigeria (5 miljoner). Tillsammans står dessa sex länder för nästan hälften av världens globala banankonsumtion varje år!

Varför äter människor så många bananer i Indien?

Bananer har länge varit populära bland människor över hela världen på grund av att de är överkomliga, smakar bra, är lätta att tillaga, är lätta att bära med sig och har ett högt näringsvärde. De innehåller gott om vitaminer och mineraler som kalium samt kostfibrer vilket gör dem till ett utmärkt mellanmål eller tillägg till vilken måltid som helst. Dessutom ger de snabb energi utan tillsatt fett eller kolesterol, så de är också ett utmärkt bränsle före träning!