Vilket land äter mest avokado?

Har du någonsin undrat vilket land som äter mest avokado? Svaret kanske överraskar dig – det är Mexiko! Mexiko är en av världens främsta producenter och konsumenter av avokado. Enligt en färsk rapport från Statista konsumerade Mexiko över 3 miljoner ton avokado bara under 2019.

Varför äter Mexiko så mycket avokado?

Mexiko har odlat och ätit avokado i århundraden. Dess klimat är perfekt för att odla många olika sorter, vilket gör det till en idealisk plats för storskalig produktion. Dessutom ingår avokado i det mexikanska köket i en mängd olika rätter – från guacamole till sallader och traditionella tacos eller salsor – så det finns många sätt att njuta av dem!

Vad är hälsofördelarna med att äta avokado?

Konsumtion av avokado ger många hälsofördelar: de är fulla av vitaminer, mineraler och hälsosamma fetter som kan bidra till att stödja hjärthälsan, de innehåller fibrer som hjälper till att sänka blodsockernivåerna och deras höga innehåll av antioxidanter skyddar mot cellskador orsakade av fria radikaler. Dessutom har studier visat att om man äter avokado regelbundet kan det minska inflammation i kroppen på grund av dess antiinflammatoriska egenskaper.

Andra länder som äter mycket avokado


Mexiko är inte det enda land där du hittar människor som äter mycket avokado: andra toppkonsumenter är Spanien (1 miljon ton) och Peru (900 000 ton). Enligt uppgifter som FAOSTAT sammanställde 2020 ökade den globala konsumtionen per capita avsevärt mellan 2000 och 2018 – från 0,45 kg/capita/år till 1 kg/capita/år!

Slutsats


Sammanfattningsvis, när det gäller konsumtion av avokado på nationell nivå – ingen gör det bättre än Mexiko! Med sina varma klimatförhållanden som är idealiska för att odla olika typer av denna läckra frukt tillsammans med sina långvariga kulinariska traditioner där de ingår i måltiderna – det råder ingen tvekan om varför mexikanerna är några av de största fansen världen över!