Vilket land äter flest ägg?

Har du någonsin undrat vilket land som äter flest ägg? Svaret kan vara Japan. Enligt en undersökning av World Egg Organization är Japan officiellt världens främsta äggätande nation. Japanerna äter i genomsnitt 234 ägg per person varje år, vilket är mycket mer än något annat land i världen.

Japans höga konsumtion av ägg

År 2020 konsumerade Japan cirka 33 miljarder ägg – det räcker för att mata varje medborgare med cirka 234 ägg varje år! Denna siffra är dubbelt så mycket som i Europa och fyra gånger mer än vad amerikanerna konsumerar i genomsnitt per år. Konsumtionen av ägg har ökat stadigt i Japan under många år nu på grund av deras popularitet bland alla åldersgrupper och deras bekvämlighet som ett enkelt måltidsalternativ.

Äggens popularitet i det japanska köket

Ägg är extremt populära i det traditionella japanska köket och kan hittas överallt, från hemlagat till restauranger över hela landet. Framför allt används råa ägg i stor utsträckning vid tillagning av rätter som tamagoyaki (rullad omelett), yudofu (kokt tofu med äggsås) eller sukiyaki (en varmrätt). Dessutom har kokta eller ångade ägg som kallas “onsen tamago” länge varit en del av de traditionella frukostmåltider som serveras på hotell och värdshus i Japan.

Varför är ägg så populära i Japan?

Det finns flera anledningar till varför ägg är så populära bland japanska medborgare jämfört med andra länder runt om i världen: de är prisvärda och kräver minimal förberedelse; de ger en bra proteinkälla utan att vara för tunga; de innehåller viktiga vitaminer som D3, B12 och A; slutligen smakar de fantastiskt! Dessa faktorer gör dem idealiska för snabba måltider eller mellanmål mellan måltiderna – perfekt för den hektiska livsstil som är vanlig bland många stadsbor som bor i Tokyo eller andra storstäder i landet.

Slutsats

För att sammanfatta det hela: När det gäller vilket land som konsumerar flest ägg på årsbasis är det ingen tvekan om det – det är definitivt Japan! Med dess utbredda användning i det lokala köket i kombination med dess höga näringsvärde och låga pris är det inte konstigt att denna matvara fortsätter att vara en av landets favoritingredienser och kosthållare idag!