Italiens huvudstad

Roms ärrade gator och triumfbågar från antiken bär vittnesbörd om en episk historia som spänner över över tvåtusen år. Italiens huvudstad, känt som Eterna (Eviga) staden är känd för den gamla arkitekturen, italienska köket, konsten och påven, men det finns mycket mer att upptäcka i denna fascinerande stad. Vill du uppleva Rom så som en romare gör, läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta.

En kort tillbakablick

Rom grundades på sju kullar längs med floden Tibern år 753 f.Kr. Under århundraden växte staden genom att erövra områden runtomkring, bildade republiken och sedan det romerska riket. Staden var platsen för klassisk arkitektur som Colosseum, Pantheon och Forum Romanum. Det var också platsen för en av de största civilisationerna de världen någonsin sett med ökat välstånd, privata badlag, imponerande kyrkor och god mat.

Vart ska du börja?

Roms historia och kultur har format staden och dess invånare. Det bästa sättet att upptäcka denna charmiga stad är att vandra genom dess kullerstensgator och upptäcka de oupptäckta skatterna som fyller varje vrå. Börja med ett besök på Colosseum, Romas mest kända monument. Detta enorma amfiteater tog över tio år att bygga och användes för gladiatorspel och andra blodiga uppvisningar.

Att uppleva historien

Rom är pelaren för den kristna religionen med Vatikanen, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan som några av de mest välkända landmärkena. Vandra genom det romerska Ghettot, som ligger vid Tibern flodens kanter, där en av de äldsta judiska kvarteren i Europa fortfarande ligger med synagogan och de trendiga kosherrestaurangerna.

Konsten, musiken och maten

Roma är konstens och kulturens stad. En resa till Vatikanmuseet görs enklast med föranmälda biljetter för att inte bara se det världsberömda Sixtinska kapellet, utan också kalla museer och andra tillfälliga utställningar. Är du musikintresserad missa inte U2 konsert i Olympiastadion som kan ses från överallt i staden.

Utforska via maten

Roma har ett oemotståndligt cafe kultur, med många små kaféer som serverar de mest utsökta cappuccinon och expressos. Skäm bort dig själv med en glass eller bästa Italien har att erbjuda, gelato. För en förändring av tempo, besök Romas matmarknad, Campo de’ Fiori där varje morgon fylls upp med färska råvaror, kött och fisk. Bo på ett charmigt hotell där alla rätter serveras med mammas hemlagade såser och pastaest?ter som får en att önska att det skrivs en kokbok i lokalen.

Uppleva den italienska romantiken

Rom är en utmärkt destination för en romantisk weekendresa eller semester. Staden har en unik känsla och historia, och med lättillgänglighet till andra delar av landet och Europa är den ett utmärkt utgångsläge för att utforska Italien. Det är lätt att förstå varför Vatikanen, kolosseum och Romas pirater staden bär på en särskild lockelse för så många människor.

Sammanfattning

Att besöka Rom borde vara på listan för alla som vill uppleva historia, kultur, konst och mat i en stad som verkligen har allt. Det är en stad som kommer att lämna ditt hjärta fullständigt kär och övertyga dig om att du snart vill planera ditt nästa återbesök.

Läs mer om Italien