Vilket land i afrika blev självständigt 21 mars 1990?

Vilket land i afrika blev självständigt 21 mars 1990? 21 mars 1990 är en historisk dag för Namibia, som blev självständigt från Sydafrika och blev en suverän nation. Namibia är beläget på den södra delen av Afrika och gränsar till Angola, Botswana, Sydafrika och Zambia. Landet har en rik historia, som präglas av kolonisation, frigörelse och demokratisk utveckling.

Namibias historia

Namibia, som tidigare var känt som Tyska Sydvästafrika, blev en tysk koloni under slutet av 1800-talet. Efter första världskriget blev landet ett mandatområde under Nationernas förbund och sedan en sydafrikansk koloni år 1920. Under apartheidregimen i Sydafrika, som varade från 1948 till 1994, var Namibia en del av Sydafrika och kämpade för sin självständighet.

Efter flera decennier av politisk kamp och internationellt stöd, som leddes av det namibiska självständighetspartiet SWAPO, hölls val i Namibia 1989. Valet var en del av avtalet mellan SWAPO och den sydafrikanska regeringen, som skulle säkerställa självständighet för Namibia. Efter valet förklarade Namibia sin självständighet den 21 mars 1990.

Namibias politiska system

Namibia är en demokratisk republik med en president som är statsöverhuvud och regeringschef. Presidenten väljs för en femårsperiod och är begränsad till två mandatperioder. Lagstiftande makten ligger hos nationalförsamlingen, som består av 96 ledamöter som väljs för en femårsperiod.

Namibias ekonomi

Namibia har en av de mest diversifierade ekonomierna i Afrika söder om Sahara. Landet är rikt på naturresurser, inklusive diamanter, uran, fisk och vilt. Jordbruket är också en viktig del av ekonomin och sysselsätter cirka hälften av befolkningen.

Vanliga Frågor

Nu vet du vilket land i afrika som blev självständigt 21 mars 1990. Kolla nu nedan vanliga frågor om landet.

Vilka språk talas i Namibia?

Namibia har 13 officiella språk, inklusive engelska, tyska, afrikaans och flera inhemska språk som herero, damara och nama.

Varför kallas Namibia “The Land of the Brave”?

Namibias nationalhymn, som kallas “Namibia, Land of the Brave”, inspirerade till smeknamnet “The Land of the Brave”. Hymnen hyllar det namibiska folkets mod och motståndskraft under kampen för självständighet.

Vad är Namibias största nationalpark?

Etosha nationalpark är Namibias största nationalpark och är hem för ett stort antal djurarter, inklusive lejon, elefanter och zebror.

Vad är Namibias valuta?

Namibias valuta är Namibiska dollar.

Vilka är de mest populära turistattraktionerna i Namibia?

Namibia är känt för sina fantastiska landskap och vilda djur. De mest populära turistattraktionerna inkluderar Sossusvlei, som är känt för sina röda sanddyner och Deadvlei, en saltöken med torra träd. Andra populära destinationer är Skeleton Coast, Fish River Canyon och Etosha nationalpark.