Vilka länder ligger i Sydamerika?

Som namnet antyder, är Sydamerika den södra delen av den amerikanska kontinenten. Det är den fjärde största kontinenten i världen efter Asien, Afrika och Nordamerika. Sydamerika är känt för sin geografiska mångfald och en mängd olika kulturer och språk som talas i regionen. Men vilka länder är det som utgör denna del av världen?

Länder som ingår i Sydamerika

Det finns tolv länder och en fransk koloni som utgör Sydamerika. Dessa länder är:

 1. Argentina
 2. Bolivia
 3. Brasilien
 4. Chile
 5. Colombia
 6. Ecuador
 7. Franska Guyana
 8. Guyana
 9. Paraguay
 10. Peru
 11. Surinam
 12. Uruguay
 13. Venezuela

Vid första anblicken kan det verka som att denna region är homogen, men det finns stora skillnader mellan länderna, både i termer av kultur och ekonomiska tillstånd.

Argentina

Argentina är det näst största landet i Sydamerika och även hem för La Plata-området där många av de stora argentinska städerna ligger. Landet är också känt för sina många natursköna områden och är populärt bland både turister och naturälskare. Argentina är känt för sin kött- och vinindustri.

Bolivia

Bolivia är det mest höglandsterritoriet i Sydamerika. Landet är känt för sin rika kulturella arv och dess bergiga landskap. Bolivia har också en stor andinsk befolkning, vars kulturer har förblivit relativt förskonade från utomeuropeisk påverkan.

Brasilien

Brasilien är den största nationen både i Sydamerika och Latinamerika som helhet. Landet är känt för sin mix av kulturer, dess regnskog, och tropiska landskapet. Brasilien är också känt för sin stora fotbollskultur och deras karneval i Rio de Janeiro, en av världens största och mest kända karnevaler.

Chile

Chile är känt för sin slanka form och dess kalla klimat, som också gör landet till en viktig producent av frukt och vin. För turister, är landet känt för sin Patagonian landskap och punkter som Torres del Paine och Atacamaöknen.

Colombia

Colombia är hem för städer som Bogotá och städer som Cartagena och Santa Marta är populära turistmål tack vare dess varma klimat och vackra karibiska stränderna. Landet är också känt för sin kaffe.

Ecuador

Ecuador är känt för sina öar som Galapagosöarna och dess mest kända befolkning, Quechua och deras viktiga arv. Landet är också känt som platsen där ekvatorn passerar.

Franska Guyana

Franska Guyana är en fransk koloni som tillhör Frankrike och är beläget på sydkusten av Sydamerika. Detta territorium är mest känt för sin rymdbas och dess regnskogar.

Guyana

Guyana är den enda engelsktalande nationen i Sydamerika och är känt för sina vackra kust & hav, samt dess mångfaldiga kultur.

Paraguay

Paraguay är hem till Guarani och landet är känt för sin unika Guaranikultur. Landet är också känt för sin produktion av sojabönor och bombillakulturen.

Peru

Peru är känt för sin rika Inkahistoria och Machu Picchu ligger i Perus bergområden. Andra populära turistmål i landet inkluderar Titicacasjön, Nazcalinjerna och Colca Canyon.

Surinam

Surinam är den enda nederländskspråkiga nationen i Sydamerika och är känt för sitt mångkulturella arv.

Uruguay

Uruguay är känt för sin vitahusmå kust, samt dess vinindustri.

Venezuela

Venezuela är känt för sin vackra karibiska kust, dess försvarare av naturen och dess rikedom av oljeresurser.

Slutsats

Sydamerika är en fantastisk plats att besöka, med en mängd av kulturer och landskap. De ovan beskrivna länderna är bara toppen av isberget, och Sydamerika har mycket mer att erbjuda. Vi har nu visat och beskrivit länderna som är en del av Sydamerika och deras individuella kulturella arv och sevärdheter, vilket gör det till en av de mest mångsidiga regioner i världen.

Vanliga frågor och svar

Vilka länder ingår i Sydamerika?

Det finns tolv länder och en fransk koloni som ingår i Sydamerika. Dessa länder är Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, Franska Guyana, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay och Venezuela.

Vad är Sydamerikas geografiska mångfald?

Sydamerika har en geografisk mångfald som innefattar regnskogar, höga berg, öknar, floder och karga landskap.

Vad är några av de kulturella arven i Sydamerika?

Sydamerika har en rik kulturell mångfald som inkluderar ursprungsbefolkningar, influenser från europeiska kolonialmakter och modern popkultur.

Vad är några av Sydamerikas populära turistmål?

Populära turistmål i Sydamerika inkluderar Machu Picchu i Peru, Galapagosöarna i Ecuador, karnevalen i Rio de Janeiro i Brasilien och Patagonien i Chile.

Hur skiljer sig kulturer och ekonomier åt mellan länderna i Sydamerika?

Länderna i Sydamerika har en rik kulturell mångfald och varierande ekonomiska tillstånd. Till exempel är Brasilien känt för sin fotbollskultur och regnskog, medan Bolivia är känt för sin bergiga landskap och unika kultur.

Läs Relaterade Artiklar: