Vilka länder drabbades av tsunamin 2004?

Tsunamin som drabbade Sydostasien år 2004 var en av de värsta katastroferna i modern historia. Miljontals människor drabbades och tusentals liv gick förlorade. Men vilka länder drabbades egentligen av denna katastrof?

En översikt av tsunamin 2004

Den 26 december 2004 inträffade en kraftig jordbävning i havet utanför Sumatra, Indonesien. Detta utlöste en gigantisk tsunami som sköljde över delar av Sydostasien. Tsunamin slog mot stränderna i Thailand, Indonesien, Sri Lanka, Indien, Maldiverna, Somalia och Malaysia.

Thailand

Tsunamin orsakade stor förödelse i Thailand med alla dess kända turistorter såsom Phuket och Phi Phi Island. Över 5000 människor omkom. Tidiga varningar saknades i Thailand och majoriteten av turisterna befann sig vid stranden när tsunamin nådde land.

Indonesien

Indonesien var det land som drabbats värst. Öar som Aceh och Sumatra led stora förluster. Många byar och städer jämnades helt och hållet med marken eller hamnade under vatten. Totalt omkom över 200 000 människor i landet till följd av tsunamin. Indonesien är också där som jordbävningen började.

Sri Lanka

Sri Lanka var det land som stod näst på tur i tsunamins bana. Längs kusten, där turistorterna Arugam Bay och Unawatuna låg, orsakade tsunamin allvarliga skador. Räddningsarbetare och frivilliga kämpade i flera veckor för att hjälpa överlevande och söka efter saknade personer. Totalt omkom 35 000 människor i Sri Lanka.

Indien

Tsunamin faktiskt påverkade indiska kuststräckan och orsakade stor skada i delstaterna Kerala, Tamil Nadu och Andhra Pradesh. Mestadelet av skadorna i Indien uppstod längs de kustnära orterna som befolkats av turister. Totalt omkom 10 000 människor i landet.

Maldiverna

Maldiverna är en ö-nation i Indiska Oceanen och även om tsunamin inte förstörde någon större bebyggd områden så slog det till mot den turistindustri som Maldiverna är beroende av. Öarna förblev under vatten i flera timmar efter tsunamin och skapade stor oro då vattnet nådde upp mot 4 meter. Trots detta, tack vare en snabbt utförd evakuering, omkom inga människor.

Somalia

Tsunamin spelade hög kostnad för regioner längs Somalia-kusten. Även om Somalia ligger längst bort från epicentret, slog det till mot kustlinjen och orsakade allvarliga skador. Kommunikationen har begränsats på grund av knappa resurser och kvaliteten var inte tillräcklig för att bedöma antalet som drabbats. Även om det var svårt att fastställa det totala antalet döda, bekräftades omkring 200 dödsfall i Somalia.

Malaysia

Malaysia var också ett av de länder som drabbades av tsunamin och förödelsen var främst koncentrerad längs kustområdena. Totalt omkom 75 människor i Malaysia.

Slutsats

Tsunamin år 2004 var en tragedi som skakade hela världen upp och ner. Det drabbade främst Sydostasien och orsakade förödelse och enorma förluster i många länder. Detta är en av många tragedier som har inträffat och vi måste alltid komma ihåg de som har drabbats och kämpat för att återuppbygga sina liv.

Vanliga frågor och svar

Vilka länder drabbades av tsunamin 2004?

Tsunamin drabbade flera länder i Sydostasien, inklusive Thailand, Indonesien, Sri Lanka, Indien, Maldiverna, Somalia och Malaysia.

Vilket land drabbades värst av tsunamin 2004?

Indonesien var det land som drabbades värst av tsunamin 2004. Över 200 000 människor omkom i Indonesien.

Hur många människor omkom totalt sett av tsunamin 2004?

Totalt omkom över 230 000 människor till följd av tsunamin 2004.

Har det inträffat andra liknande tsunamier sedan 2004?

Ja, det har inträffat andra liknande tsunamier sedan 2004, men ingen har varit lika förödande som tsunamin 2004.