Vilka länder är kontinenter?

Vilka länder är kontinenter? Inga. Kontinenter är stora landmassor som täcker en betydande del av jordens yta. De sju kontinenterna på jorden är Asien, Afrika, Nordamerika, Sydamerika, Antarktis, Europa och Oceanien. Men vad är egentligen skillnaden mellan en kontinent och ett land? Vilka länder ingår i varje kontinent? Och vad är den största kontinenten? Vilka länder är kontinenter?

Vilka länder är kontinenter?

Här kommer listan:

Asien

Asien är jordens största kontinent och täcker en yta på över 44 miljoner kvadratkilometer. Den sträcker sig från öst till väst och från norr till söder. Asien har också världens högsta berg, Mount Everest, och den djupaste sjön, Kaspiska havet. De länder som ingår i Asien är Afghanistan, Armenien, Azerbajdzjan, Bahrain, Bangladesh, Bhutan, Brunei, Kambodja, Kina, Cypern, Georgien, Indien, Indonesien, Iran, Irak, Israel, Japan, Jordanien, Kazakstan, Kuwait, Kirgizistan, Laos, Libanon, Malaysia, Maldiverna, Mongoliet, Myanmar (Burma), Nepal, Nordkorea, Oman, Pakistan, Filippinerna, Qatar, Ryssland, Saudiarabien, Singapore, Sydkorea, Sri Lanka, Syrien, Taiwan, Tadzjikistan, Thailand, Turkiet, Turkmenistan, Förenade Arabemiraten (UAE), Uzbekistan, Vietnam och Yemen.

Afrika

Afrika är den näst största kontinenten i världen och täcker en yta på över 30 miljoner kvadratkilometer. Kontinenten är känt för sin rika kultur och mångfald av djurliv. De länder som ingår i Afrika är Algeriet, Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Kap Verde, Centralafrikanska republiken, Tchad, Komorerna, Demokratiska republiken Kongo, Republiken Kongo, Elfenbenskusten, Djibouti, Egypten, Ekvatorialguinea, Eritrea, Etiopien, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kenya, Lesotho, Liberia, Libyen, Madagaskar, Malawi, Mali, Mauretanien, Mauritius, Marocko, Moçambique, Namibia, Niger, Nigeria, Rwanda, Sao Tome och Principe, Senegal, Seychellerna, Sierra Leone, Somalia, Sydafrika, Sydsudan, Sudan, Swaziland, Tanzania, Togo, Tunisien, Uganda, Zambia och Zimbabwe.

Nordamerika

Nordamerika är den tredje största kontinenten i världen och täcker en yta på över 24 miljoner kvadratkilometer. Kontinenten består av tre länder – Kanada, USA och Mexiko. Nordamerika är känt för sina naturliga skatter som Grand Canyon, Yellowstone National Park och Niagara Falls.

Sydamerika

Sydamerika är den fjärde största kontinenten i världen och täcker en yta på över 17 miljoner kvadratkilometer. Kontinenten består av 12 länder – Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay och Venezuela. Sydamerika är känt för sin rika kultur och sin mångfald av naturresurser, inklusive Amazonas regnskog.

Antarktis

Antarktis är den femte största kontinenten i världen och täcker en yta på över 14 miljoner kvadratkilometer. Det är också den kallaste och mest ogästvänliga kontinenten på jorden. Antarktis är ett land utan invånare och ägs av flera länder, inklusive Argentina, Australien, Chile, Frankrike, Nya Zeeland, Norge och Storbritannien.

Europa

Europa är den sjätte största kontinenten i världen och täcker en yta på över 10 miljoner kvadratkilometer. Kontinenten är känt för sin rika historia, konst och kultur. De länder som ingår i Europa är Albanien, Andorra, Österrike, Vitryssland, Belgien, Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Island, Irland, Italien, Kosovo, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Moldavien, Monaco, Montenegro, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, San Marino, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz, Ukraina, Storbritannien och Vatikanstaten.

Oceanien / Australien

Oceanien är den minsta kontinenten i världen och täcker en yta på över 9 miljoner kvadratkilometer. Kontinenten består av flera öar och ögrupper, inklusive Australien, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea, Fiji, Mikronesien, Samoa, Tonga och Vanuatu.

Zealandia: Den Dolda 8:e Kontinenten.

Zealandia är en stor kontinent som ligger under vattnet utanför Nya Zeelands kust. Det är en av de minst utforskade regionerna på planeten och har länge varit en föremål för fascination för forskare.

Historia

Zealandia bildades för cirka 85 miljoner år sedan och är en del av den stora landmassan som kallas Gondwanaland. Efter att ha brutit sig loss från Antarktis och Australien, sjönk landet gradvis ner under havsnivån.

Upptäckt

Trots att den har funnits under vattnet i årtionden, upptäcktes Zealandia först på 1990-talet av geologer. Eftersom Zealandia ligger under vattnet var det svårt att utforska och förstå dess sanna natur.

Geografi

Zealandia är ungefär hälften så stor som Australien och sträcker sig över 5 miljoner kvadratkilometer under havet. Dess högsta bergstopp är Aoraki / Mount Cook, som sträcker sig 3 724 meter över havsytan. Andra höga bergstoppar inkluderar Mount Tasman och Mount Dampier.

Djurliv

På grund av dess isolering under vattnet har Zealandia en unik samling av marint djurliv. Det finns mer än 6 000 kända arter av fisk, blötdjur och kräftdjur som lever på dess havsbotten. Forskare har också upptäckt flera nya arter som ännu inte har katalogiserats.

Mineraler och resurser

Zealandia är rikt på mineraler och resurser, inklusive guld, silver och olja. Forskare tror också att det finns stora mängder metaller på havsbotten, inklusive järn, koppar och nickel.

Miljöhot

Trots att Zealandia är en av de minst utforskade regionerna på planeten, står den inför allvarliga hot på grund av klimatförändringar och mänsklig aktivitet. Stigande havsnivåer och föroreningar hotar att förstöra dess unika ekosystem och hotar också dess rika mineraltillgångar.

Vanliga frågor

Vilken kontinent är Australien en del av?

Australien är en del av Oceanien, som inte är en kontinent i sig själv, utan snarare ett geografiskt område som omfattar Australien, Nya Zeeland och många andra öar i Stilla havet.

Vilken kontinent är Israel en del av?

Israel ligger geografiskt i Asien, men politiskt och kulturellt anses landet vara en del av Mellanöstern.

Varför räknas inte Grönland som en kontinent?

Grönland anses vara en del av Nordamerika, men eftersom det är en ö med en begränsad yta anses det inte vara en egen kontinent.

Vad är gränsen mellan Europa och Asien?

Det finns ingen tydlig gräns mellan Europa och Asien, men vanligtvis anses Uralbergen i Ryssland vara gränsen mellan kontinenterna.

Vilket land tillhör både Europa och Asien?

Ryssland är det största landet i världen och sträcker sig över båda kontinenterna.

Att ha en förståelse för vilka länder som tillhör varje kontinent är viktigt för att öka vår kunskap om geografi och förståelse om vår planet. Genom att ha kunskap om världens regioner kan vi också bättre förstå kulturella och politiska skillnader mellan länder.

Vilken är den minsta kontinenten?

Oceanien är den minsta kontinenten i världen.

Vilken är den största kontinenten?

Asien är den största kontinenten i världen och täcker över en tredjedel av jordens yta.

Läs mer: Vilka länder är med i g7?