Finlands största sjö

Finland har många vackra sjöar, men en av de mest imponerande är Saimen, eller Saimaa på svenska. Saimen är Finlands största sjö och en av de största sjöarna i Europa. Denna sjö är verkligen en naturresurs och ett av de mest imponerande naturliga skatter som Finland har att erbjuda.

Den största sjön i Finland

Saimen täcker en yta på över 4 000 km2, på gränsen mellan Finland och Ryssland. Sjön är också den djupaste i Finland, med en maximal djup på 85 meter. Saimen består av flera sjöar, som alla är sammanlänkade med varandra.

Saimens nav är dock sjön Haukivesi, där den största staden i sjön, Savonlinna, ligger. Saimen består också av andra mindre sjöar, inklusive Pihlajavesi och Puruvesi, som alla bidrar till sjöns storlek och unika skönhet.

Den internationella naturvårdsunionen (IUCN) har erkänt Saimen som en av de mest unika sötvattensmiljöerna i världen. Sjöns utbredning har varit en livslindring för den hotade sälarten Saimen och dess population.

Varför är Saimen så speciell?

Saimens skönhet kommer från dess omgivningar och dess rika fauna och flora. Sjön är hem till många hotade arter, inklusive Saimennäbben och flera olika fiskarter. Saimens djup och omgivningar låter dig också upptäcka många olika sorters sjöfåglar. Du kan se svanar och änder, liksom den hotade Taigapytten.

Saimen är också hem för Finlands andra djur som älg, brunbjörn och varg.

Aktiviteter i och runt Saimen

Saimen finns mitt i Finlands vackra landskap. Det finns så många sätt att njuta av sjön! Under sommaren kan du ta en båttur och se sjöns alla öar och uddar, eller prova på paddling, kajakpaddling eller vattenskoteråkning.

Vandring och cykling längs sjön är också populära aktiviteter. Under vintern är Saimen ett populärt resmål för isfiske, och vissa besökare väljer att gå skridsko på sjön.

Saimen erbjuder också många olika upplevelser i de små städerna som omger det, som att besöka Olavinlinna slott i Savonlinna eller ha spa-behandlingar i Imatra.

Avslutningsvis

Saimen är en imponerande naturlig skatt och en symbol för Finlands unika skönhet. Det är en plats där människor kan koppla av och uppleva lugnet i naturen, eller aktivera sig genom att prova på många olika vatten- och friluftsaktiviteter.

Oavsett vad du är intresserad av kommer Saimen få dig att förundras över sin unika skönhet och mångfald. Så varför inte planera en resa till denna underbara sjö och upptäck själv vad som gör den till Finlands största och mest unika sjö.

Läs På Mer Om Finland